Sida 1 / 6
Dag 1 - San Francisco
Det är senhöst och en solig dag i San Francisco. På Fremont Street ligger kontorslokalen Rocket ­Space, i området som kallas SOMA, ”South of Market Street”. SOMA kallas också ”financial ­district” och här är det tätt mellan kontoren.

I Rocket Space sitter ett antal startup-företag. För att få sitta här ska företaget ha mellan 1 och 30 anställda och jobba med verksamhet inom teknik och nya medier. Här sitter också svensken Nicolai Wadström. Han hyr några kontorsplatser för sig själv och för de svenska startup-företag han hjälper i Silicon Valley.

Det som händer i Silicon Valley är inget du kan besöka, det handlar mer om en stämning. Men det finns såklart fysiska platser där du kan försöka uppleva känslan. Även om det inte går att ta sig in på Google eller Facebook utan att ha ett möte inbokat går det att känna av framåtandan och startup-kulturen på andra sätt. Som i Rocket Space.

Nicolai Wadström driver Bootstrap Labs, en ­acceleratorverksamhet där han bistår med kontakter för att svenska startup-företag ska kunna etablera sig i Silicon Valley. Varje vecka får han ett antal mejl från företag som vill ha hans hjälp. Han har hittills valt ut några få, bland andra Prezi, det webbaserade presentationsverktyget som skulle kunna beskrivas som en kombination av en whiteboard och bilder i en presentation. Prezi grundades av bland ­andra svensken Peter Arvai, som numera bor i San Francisco.

Nicolai Wadström har även jobbat med den professionella nätverkstjänsten Zerply och dess grundare Christofer Karltorp , som också bor i dalen, och Taaniel Jakobs.

– Prezi jobbade jag intensivt med under 2009 för att de skulle ta steget, komma hit och sätta ner fötterna här, säger Nicolai Wadström.

I dag har Prezi 12 anställda på det som numera är huvudkontoret i San Francisco, 38 anställda i Budapest och över fem miljoner användare. Bolaget fick i december 2011 en investering från Accel Partners på 14 miljoner dollar (cirka 95 miljoner kronor).

Just nu jobbar Nicolai Wadström med få in en investeringsrunda till Witsbits. Det är en cloud computing-plattform som numera är ett amerikanskt bolag med svenskt dotterbolag, där grundaren ­Mikael Lirbank spenderar stora delar av sin tid i San Francisco.

Nicolai Wadström säger att han har jobbat hårt på att få i gång sitt nätverk i dalen sedan han flyttade hit 2009. Nu tycker han att det är på banan.

– Det har aldrig hänt så mycket som nu i Silicon Valley och människor har aldrig varit så optimistiska som nu. Även de som har varit här under lång tid, hävdar han.

– Optimismen kommer från att man upplever ett enormt tryck. Det är kanske lite naivt, men det är inte som under dotcom-tiden. Skillnaden nu är att tekniken fungerar.

Sida 1 / 6

Innehållsförteckning