Sida 1 / 4
Det mullrar i Luleå. När vi kliver av planet på Kallax flygplats startar en grupp med Jas-plan ovanför våra huvuden och det öronbedövande ­ljudet studsar mot bländvita snövallar i det gnistrande solskenet. Men det är inte bara jetmotorer som gör väsen av sig här. Sedan det stod klart att Face­book etablerar ett av världens största datacenter en bit utanför staden har Luleå hamnat på ­kartan och fått internationellt genomslag. Sam­tidigt finns en stark it- och tekniktradition sedan mer än 40 år tillbaka, då Luleå tekniska universitet, LTU, grundades.

Vi tar taxi från flygplatsen in till stan och kan inte låta bli att prata med chauffören om hennes syn på utvecklingen. Hur mycket bryr sig Luleåborna om Facebookbygget, till exempel?

– Det sägs att anläggningen kommer att förbruka motsvarande en procent av hela Sveriges el, men det låter otroligt mycket. Det är nog snarare en promille. Att CNN gör ett reportage härifrån Luleå säger en del. De bevakar ju stora krigshärdar och annat, och så den här etableringen. Men det händer mycket annat här nu också, med nya gruvor i Pajala bland annat. Det är inte bara Facebook.

Det är inte tal om annat än att Facebookbygget har varit en snackis på stan i Luleå. När taxin svänger in på Storgatan kör vi förbi två stora isskulpturer. Den ena ­föreställer en groda med en rutschbana på ryggen, den andra är en gigantisk ”gilla-hand”, direkt hämtad från Facebooks gränssnitt.

Med utsikt över isvägen ute på vattnet kör vi ­vidare till området strax norr om stan, där universitetets campusområde ­ligger tätt ihop med entreprenörsbyn Aurorum ­Science Park och den världs­kända byggarbetsplatsen där datacentret ska stå klart senare i år. På vägen dit passerar vi Luleå Näringsliv på Kyrkogatan. Företaget ägs till 51 procent av näringslivet och till 49 procent av kommunen.

I samma hus samsas även flera andra aktörer som alla samverkar för att gynna företagandet och nyetableringar i området. Vd:n Matz Engman är inte på plats just i dag, ­vilket är ganska typiskt för hans funktion. Han har en utåtriktad roll med många resdagar för att knyta kontakter och skapa intresse för Luleå som etableringsort.

När vi når Matz Engman är han i Stockholm för möten med Facebook och Spotify samt besök på ”Facebook Hack Day”.

– Vi har jobbat mycket med triple helix-tänket (när universitet och högskolor, företagande och ­offentlig sektor samverkar i en verksamhet för att skapa tillväxt, reds. anm.). När vi pratar utveckling sitter alla beslutsfattarna i samma styrelse. Det är mycket närmare inom nätverken än i Stockholm, en stor stad har en annan hierarki. I våra framtidsluncher samlar vi alla vd:ar från LKAB och andra bolag, utan att prata agenda. I stället handlar det om ”Vem kan göra det här och hur kan du hjälpa till?”, säger Matz Engman.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning