Artikelkommentarer

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Facebooks datahall -
starten på en ny era

Facebook...

2012-05-03 15:31

[skrål]...och över alltihopa, vakar FRA...[/skrål]

eson57

Facebook...

2012-05-03 15:50

Om du passerar landsgräns ja och facebook för svenskar har ju alltid övervakats av jätten NSA så vem bryr sig om myggan FRA

aluser

Facebook...

2012-05-03 15:57

Du har nog inte hela bilden klar för dig. USA behöver avlastning i övervakningen av den enorma datamängd FB genererar. Vad passar då bättre än att låta dom erkänt bästa signalspanarna i världen, ta över övervakningen för europatrafiken?
Vad gäller landsgräns, så passerar all FB-trafik den.

eson57

Facebook...

2012-05-03 22:36

Ja, men det kan också vara en affärsverksamhet som investerar i en liten ort i norra Sverige.

:)

Sublime

Sen då...?

2012-05-03 15:51

Vill ju inte vara någon party-pooper, men vad händer om tre år när Facebook har gått samma öde till mötes som MySpace, Yahoo och AOL och andra liknande siter - vad skall Luleå kommun och högskola med en gigantisk datahall till?

msa

Sen då...?

2012-05-03 15:58

Då köper väl någon annan jätte upp det som behöver lite servrar.

Inom 3 år tror jag inte facebook är borta, men man kan ju alltid hoppas!


ps. lite dubbelt av mig där, vill att facebook ska försvinna men använder det själv för bekvämligheten att kontakta folk.

Eroo

Sen då...?

2012-05-03 16:03

Du får det att låta som om det är kommunen och högskolan som äger datahallen och att dom har speciella åtaganden/intressen i lokalerna. Icke.

.. även om nu så sker tror du då på allvar att en modern serverhall med helt unika driftsfördelar är helt ointressant för andra företag? Det ev. konkursboet skulle inte ha några problem med avyttring av attraktiva lokaler, eller tror du på allvar att behovet av datorhallar och lagring kommer att på sikt minska?

Varför skulle Luleå kommun vara oroliga för det? Om FB går i KK (igen otroligt) så minskar bara intäkten för kommunen (skatter m.m) man kommer inte i sig att förlora några pengar.

jargos

Sen då...?

2012-05-03 21:13

Tänkte precis samma sak.

best_jeppe

Sen då...?

2012-05-04 11:21

Det är mycket riktigt ingen slump att Facebook valde Luleå, medan Google valde Finland. orsaken kallas skattefinansiering.
Men i Kommunpolitikernas ögon är väl även en snar rivning av byggnaderna bara ett välkommet arbetstillfälle.

Bosse

Sen då...?

2012-05-04 12:43

Största vinsten med placeringen i Norden är faktiskt billig kyla. Redan i Stockholm så kan man med modern byggteknik klara sig med bara frikyla under 11 av årets 12 månader.

Att Norden dessutom har billig el (ja, det är mycket dyrare i andra länder), utomordentlig infrastruktur (troligen världens bästa Internet för operatörer) och är stabilt i största allmänhet väger också in.

Skattebidraget är avsevärt lägre än vad man bara får in på momsen på byggmaterialet.

SpamGod

Sen då...?

2012-05-04 13:55

Njae, största vinsten är faktiskt inte kylan. Det är i huvudsak tre andra anledningar (kylan är givetvis en stor fördel)

1. Stabil (och billig) elförsörjning, gör att man kan minimera kostnaden för reservkraft (även om man inte helt kommer bort från den). 400kV ledningar runt knuten. Detta tack vare stor tidigare investeringar i elförsörjning för SSAB (du vill verkligen inte att en masugn är utan ström speciellt många minuter...)

2. Tillgång till x m3 vatten / dygn. Behövs både för kylning men minst lika viktigt att kunna hålla konstant luftfuktighet

3. Stabil berggrund

Sedan tillkommer också fördelarna att

* Väl utbyggd logistik och vägar ( behövs bl.a. för det kontinuerliga utbytet av servrar)
* Kompetenstillgång
* Stabil statsmakt (risken för inbördeskrig eller statskupp känns ju rätt så avlägsen här, eller hur)?
* Väl utbyggda fiberförbindelser till Europa med låg latency
m.m

Så kylan är faktisk bara en del (och kanske inte ens den viktigaste)

jargos

Ytan

2012-05-03 18:13

På sikt kommer nog behovet av lokaler för servrar att minska.

Du skulle se hur behovet av utrymme i våra telestationer har krympt med tiden. Dels krymper hårdvaran och fler funktioner implementeras.

Men visst på kort sikt kommer det öka.

Men hursom är detta en riktig vinstlott för Luleå kommun.

En stor fjäder i hatten. PR-värdet är enormt. Jag tror vi kommer få se fler etableringar i Luleå i framtiden.

Datorsaxen

Ytan

2012-05-03 19:23

Visst har du rätt i att behovet av utrymme för HW minskar, men trenden fram till nu (och med hög sannolikhet så också de närmaste 10-åren) är att utrymmet som krävs för lagrings-hw ökar mer än vad HW krymper.

Ett genombrott på lagringsfronten, inom den överskådliga tiden, där kapaciteten kommersiellt kan öka med en faktor ~1000 (eller mer) som krävs om man på allvar skall kunna minska det behövda fysiska utrymmet verkar idag osannolikt. Detta med antagandet att behovet av att lagra data kommer att öka i samma takt som fram till nu och för det finns det lite som talar emot då vi lagrar allt mer och slänger ännu mindre.

De senaste 25 åren har den kommersiella lagringskapaciteten ökat med i runda slängar 100,000 ggr (dvs från typiskt 20MB / disk till 2TB/disk ). Men då måste man betänka att man startade från en mycket basal nivå. Med den lagringstäthet som idag används börjar man med dagens teknik närma sig fysiska gränser som kräver helt nya idéer för hur lagring sker för att ökas. Det finns idéer hur detta skall ske med i vissa fall närmar det sig grundforskningsnivå och då talar vi förmodligen om tillämpingar som tidigast finns 30-40 år framåt i tiden.

Så nej, jag tror inte att behovet av stora datahallar kommer att minska, snarare öka. Inte minst för att det också finns en termisk gräns för hur mycket en CPU kan krympa utan att smälta samt att behovet av beräkningskapacitet troligen inte kommer att minska utan snarare att öka exponentiellt.

jargos

Ytan

2012-05-04 09:52

Iom "moln" kommer det behövas färre men större datacenterns så det är helt rätt att göra detta i Luleå även om det kanske varit bättre ännu högre upp med tanke på kylning och elförsörjning, problemet är väl nätverket men man kan ju dra nya kablar.

Bnicke

Ytan

2012-05-04 11:01

Håller inte riktigt med. Behovet av dator kraft via mer komplicerade applikationer ökar snabbare än tillväxten i datorkraft. Enda anledningen att en hemdator idag inte drar 5kW beror helt enkelt på att folk inte har råd med det och dagens spel optimeras på en dator som drar 0,5KW i stället.

På serversidan ser situationen liknade ut. Genom att förlägga servarna i ett kallare klimat har man råd att använda fler och kraftfullare servrar. Ju mer ekonomiskt vi gör det, ju fler servar kommer de att skaffa, inte för att de behövs, utan för att de kan, och behovet kan skapas.

Sverige borde sätta stenhård fart på att forska fram ännu effektivare datorcenter och börja hyra ut kapaciteten och sälja konceptet (men bara i landet). Samtidigt bör vi alokera mer fiber till exempelvis USA och centraleuropa.

Eller varför inte en neutrino komunionationsalnläggning? Det skulle vara guld!

Sväde

Comments powered by Disqus