Andan i halsen, föreställningen börjar om en kvart. Fram med mobilen – med ett klick är kartan framme. Små mobiltangenter. B-L-O-M-M-O-R. Resultaten ploppar fram på skärmen och två kvarter in till höger ligger en butik. ”Nästa, höger” kvittrar telefonen lugnt och sansat och i bjärt kontrast till novemberslasket. En grön pil pekar ut riktningen. Det är varken science fiction eller avlägsen framtid. Året är 2008 och gps i mobiltelefoner är lika vanligt som kameran.

Ett och ett halvt år tidigare, våren 2007, är situationen en annan. Mobilt internet har slagit igenom och användningen ökar snabbt, men än så länge har mobilt internet och positionering få gemensamma nämnare.

Sveriges Radio sänder hockeyslutspelet live över 3g-nätet och Eniro rapporterar om en kvarts miljon besök per månad på sin mobilsajt, men än så länge är kartfunktionen inte smartare än att du själv måste tala om var du befinner dig.

GPS FLYTTAR IN I MOBILEN
Parallellt med mobilrevolutionen pågår dock en gps-boom. Portabla handhållna navigatorer har på ett par år blivit så smidiga och funktionella att försäljningen exploderat. Ändå är de flesta överens om att de fristående gps-mottagarnas dagar är räknade.

Gps kommer att flytta in i telefonen och väl där uppstår nya möjligheter i kombination med nätet som får vanliga navigatorer att framstå som begränsade.

– Gps i telefonen kommer att ge en explosion av nya tjänster. Användarens position ger en ny dimension på väldigt många funktioner, säger Andreas Lundin, försäljningschef på Nokia.
På mobilmässan 3GSM i Barcelona presenterade Nokia tre nya modeller med inbyggd gps och innan dess lanserade man sin nya karttjänst Smart2Go som finns både på webben och i Nokias telefoner.

Enligt Andreas Lundin kommer gps att få en liknande implementeringskurva som kameramobiler och redan inom två år kommer tekniken att ha nått en massmarknad.

– Vi har talat om den här utvecklingen länge. Convergence är ju något av ett buzzword, men internet och telekomvärlden smälter ihop nu. Telekom håller på att bli mer som internet och Nokia måste följa med i den utvecklingen, säger Andreas Lundin.

I takt med att mobilanvändarna hittar ut på internet kommer webben att förändras. Totalt finns det fler mobiltelefoner än datorer och tv-apparater tillsammans. Enligt beräkningar från amerikanska Pyramid Research kommer det totala antalet mobiltelefoner i världen att passera 3 miljarder i slutet av 2007 och enligt en annan undersökning utförd vid University of Cambridge är över hälften av mobiltelefonerna mindre än ett år gamla.

I takt med att allt fler telefoner får stöd för mobilt internet och gps är det därför rimligt att anta att de flesta inom ett par år har en internetuppkopplad gps-mottagare i fickan.

WAYFINDER VAR TIDIGT UTE
Att gps och mobiltelefoner skulle smälta samman är emellertid ingen purfärsk idé. Redan våren 1989 insåg David Svensson att systemen egentligen hörde samman.

– Jag gjorde militärtjänst i Ystad och jobbade extra på Ericsson på helgerna. Eftersom bägge systemen monterades i bagageutrymmet på en bil var steget inte så långt att tänka att de hörde ihop även om vi redan då experimenterade med de första telefonerna som skulle få plats i fickan.

David Svensson och hans kollegor började utveckla en navigeringsprodukt som använde mobilnätet för att skicka information från en central server till en telefon istället för att som konkurrenterna förvara kartinformationen på cd-rom. 1995 var Ericsson dock på väg att lägga ner produkten så David Svensson och hans kollegor köpte loss sin produkt och bildade företaget som senare skulle bli Wayfinder. Redan i slutet på 90-talet fanns en färdig produkt som man försökte sälja.

– Vi var tidigt säkra på att fler funktioner efter hand skulle växa in i mobiltelefonerna, men det hjälper inte att ligga före konkurrenterna om alla avvaktar tills konkurrenterna hunnit ikapp, säger David Svensson.

– Vi trodde att gps skulle växa in först, sen kamera och sen något annat. Istället blev det först kamera, sen mp3 och inte förrän nu är gps på väg in på allvar.

Idag har David Svensson dragit sig tillbaka från den dagliga driften och har enbart en rådgivande position i Wayfinders styrelse men han ser ändå positivt på framtiden.

– Idag finns det ju konkurrenter, men Wayfinder kommer att vara ett av företagen som slåss på en växande marknad. Det kommer inte att vara alls lika kul som det hade kunnat bli på 90-talet, men redan idag har Wayfinder så många användare som man behöver för att överleva och fortsätta utvecklas.

SUPERLOKAL ANNONSERING
I en källarlokal vid Medborgarplatsen i Stockholm är ett par snickare i full färd med att montera en skjutdörr.

Utanpå ytterdörren finns en liten oansenlig pappersskylt med orden ”Super Local Media” och inne i lokalen – som har plats för betydligt fler än de just nu fem anställda – sitter vd och grundare Trond Bugge och förklarar framtiden. Snickarna väsnas.

”Jävla bits-jävel, ta någon annan variant, den här funkar ju inte!” skriker en man i blå byxor med många fickor. Trond Bugge tittar upp.

– Ta en snickare till exempel, säger han. De flesta snickare har ingen aning om hur internetannonsering fungerar eller vad man kan vinna på det. Vårt sätt att konkurrera med aktörer som Google och Yahoo är att fånga upp dessa annonsörer och hjälpa dem ut på nätet.

Tanken med Trond Bugges Super Local är att skapa en community som är tillgänglig både i mobiltelefonen och i datorn. Vad som skiljer Super Local från konkurrenterna är däremot att alla inlägg, alla poster, placeras geografiskt på en karta. Systemet känner själv av var användaren befinner sig och efterhand som Super Local fylls på med poster skapas kontextuell information om varje plats.

– Om du råkar befinna dig någonstans och är sugen på pizza så är det bara att öppna Super Local. Du kommer att hitta både pizzerior och inlägg från andra användare som skrivit om pizza i precis det området där du befinner dig, säger Trond Bugge.

TAR LOKALA ELDSJÄLAR TILL HJÄLP
För att få till den lokala förankringen och bygga upp ett kontaktnät med de tilltänkta annonsörerna, de lokala småföretagen, tar Super Local hjälp av lokala eldsjälar som vill vara med och knuffa igång communityt.

– Vi säljer Super Local som franchise till lokala entreprenörer som därefter kan välja under vilket varumärke communityn passar bäst. I Bagarmossen kanske Bagarmossen.se passar bättre än Super Local, men samtidigt kommer alla olika communities att sitta ihop. Användaren kanske börjar inzoomad på Bagarmossen, men om han väljer att zooma ut märker han att det finns innehåll överallt.

Enligt Trond Bugge brukar de presumtiva annonsörerna reagera positivt när de får Super Locals koncept förklarat för sig.

– Det finns en enorm wow-faktor i att vi kan nå användare på en given plats vid ett givet tillfälle. Det är annonsörens våta dröm.

– Visserligen brukar de ställa följdfrågan: ”Jaha, och hur många kommer att se det?”, men svaret på den frågan är naturligtvis att de bara behöver betala för dem som faktiskt ser annonsen, så det innebär ju ingen risk.

Super Local är dock inte ensamma om att snegla på de nya möjligheterna. Hitta.se bekräftar att företaget följer utvecklingen men vill i övrigt inte avslöja vad som konkret är på gång. Christer Pettersson, produktchef för Eniros söktjänster är mer pratsam.

– Det här är en väldigt intressant utveckling. Vi säljer ju redan idag banners på vår mobilsajt och vi räknar med att det kommer att ta ordentlig fart redan nu under 2007. Men mobilannonseringen kommer att växa enormt framöver, i synnerhet som gps:en är på väg in i mobilen.

Enligt Christer Pettersson har Eniro haft en stadig trafikökning på mobilsajten med ungefär 100 procent per år de senaste åren.

– För två år sedan hade vi ungefär 100 000 besök i månaden, året efter var det 200 000 och nu är vi uppe i en kvarts miljon. På många sätt är mobilwebben idag som webben var 1996. Vi ser till exempel extremt höga klickfrekvenser på mobila banners.

Även om Christer Pettersson är exalterad över utvecklingen är han inte lika säker på positioneringens betydelse som Trond Bugge.

– Det är en ganska svår fråga om användaren verkligen söker efter något där han befinner sig. Även om mobilsöken är mer actioninriktade än webbsöken, att det är mer just nu, så tror jag fortfarande att man söker när man är på väg någonstans, inte när man redan är där. Då måste man ju ändå ange var man vill söka och jag tror att det är den bästa geografimarkören.

En annan aktör som Hitta, Eniro och Super Local kommer att få sällskap av är Google. I USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Nederländerna fungerar Google Maps som en katalogsajt och enligt Google Maps europeiske produktchef Jason Chuck är det bara en tidsfråga innan det är Sveriges tur.

– Vi arbetar ständigt med att bygga in vårt lokala sök i Google Maps och precis som med alla andra Google-produkter tänker vi expandera till nya marknader, men jag kan tyvärr inte ge någon tidpunkt i dagsläget.

GOOGLE MAPS MED GPS
Google har lanserat en mobilversion av Google Maps i form av en fristående javaapplikation som har fått ett varmt bemötande. I samarbete med den amerikanska telefonioperatörören Helio har man även släppt en specialversion av Google Maps med stöd för gps. Enligt Jason Chuck kommer fler att få tillgång till den i takt med att gps blir vanligare i telefonerna.

– Om informationen finns tillgänglig i telefonen vill vi såklart använda den. För oss handlar allt om att skapa en bättre upplevelse för användaren och i fallet Google Maps så är det helt klart en förbättring om man kan använda ”här” som en startpunkt.

Jason Chuck vill dock inte spekulera i positioneringens betydelse för framtidens annonsering.
– Vi utvecklar alltid först våra tjänster och fokuserar då på att skapa en så bra upplevelse för användaren som möjligt. När det är gjort försöker vi sprida vår annonsering till den nya tjänsten. Jag är säker på att det här kommer att få stor betydelse för annonseringen hur annonsörer kan rikta sig till vissa användare, men just nu är det ingen här på Google som vet hur.

I OPERATÖRENS KNÄ
Vid Medborgarplatsen har Trond Bugge tagit upp telefonen för att demonstrera. Även om gps kommer att innebära att Super Local får bättre precision fungerar tjänsten faktiskt redan idag. Med hjälp av mobilnätet kan man få en ungefärlig position på användaren. Problemet är bara att man måste få med sig operatörerna på det tåget.

– Vi sitter lite i knäet på operatörerna. Vi har avtal med Telia och Telenor nu, men det har tagit över ett år att få till kommersiella avtal, så vi är arga som fan. Det verkar finnas en väldig massa internbyråkrati och jurister hos operatörerna.

PRISMODELLEN HINDRAR UTVECKLINGEN
Ett annat problem är operatörernas prismodell för datatrafik.
– Hela utvecklingen för mobilt internet hade tagit fart för länge länge sen om priserna hade sett annorlunda ut. Schibsted funderade ju till och med på att bygga ett eget nät på grund av prissättningen, säger Trond Bugge.

– Men sen är det heller inte så dyrt som många tror. Telia har ju till exempel ett maxpris på 9 kronor om dagen. Men jag tycker att det är konstigt att inte operatörerna inser att om de enades om en rimlig prismodell och kommunicerade den tydligt så skulle utvecklingen ta fart.
Hos Telia tycker man inte att kritiken är särskilt rättvis. Mikael Elseus är chef för produktledningen för mobilitetstjänster i Sverige.

– När det gäller datatrafik till mobilen så utvecklar både vi och våra konkurrenter ständigt våra prismodeller, säger han.

– Jag tror att det är kostnadskontroll man är ute efter som kund och jag tror att det kommer att finnas flat rate även för mobilen. Vi är dock inte där idag och jag kan inte svara på när vi kommer dit. Vi får känna oss fram helt enkelt, säger Mikael Elseus.

Men idag när ni tar 15 kronor per megabyte, vad innebär det för marginal?
– Det är inga siffror vi kommenterar specifikt. Att bygga upp ett nät kostar ju mycket pengar och det måste vi tjäna in.

På operatören Tre är tongångarna likartade.
– Det har kostat några miljarder att bygga upp vårt nät och de investeringarna måste vi ju tjäna in, säger Theres Dahl Eldin som är produktchef för positioneringstjänster hos Tre.

– Men vi prövar olika modeller och vi tror mest på en modell där vi främst säljer en tjänst istället för att ta betalt för datatrafiken. Vi ser exempelvis att användningen av tjänster på vår mobilportal har tagit fart på allvar. Varje vecka loggar ungefär 70-80 procent av våra kunder in på portalen vilket gör att vi får betydande intäkter därifrån.

Men på er portal är ju trafiken gratis medan ni tar betalt utanför, är inte det att låsa in användarna?
– Utanför vår portal kan vi ju inte i förväg veta vad kunden kommer att använda tjänsten till. Vi kan inte veta hur mycket användaren väljer att ladda ner, och vi kan ju inte täcka kostnader vi inte känner till. Jag tycker att det är orättvist att säga att vi låser in någon på vår portal, vi försöker bara stötta en utveckling.

I källarlokalen vid Medborgarplatsen har snickarna fått dörren på plats. Trond Bugge har fortfarande telefonen i handen.
– Om fem år har vi över en miljon användare och ungefär 60-70 000 lokala annonsörer och användarna använder tjänsten både till att slösurfa och att hitta nyttoinformation. Och så är vi uppköpta av Google … haha.

Är det ett mål?
– Nej, det är inget mål. Vi bygger upp det här för att det är spännande och för att vi vill göra det. Men om vi lyckas kommer vi nog att bli uppvaktade.

Fakta

  • Smartare katalogsajter. Med en automatisk positionsangivelse kan kart- och katalogsajter ge dig sökresultat ”i närheten”.
  • Håll koll på vännerna. Redan idag finns tjänster för att du ska kunna se var dina vänner befinner sig. Med gps blir tjänsterna mer exakta och mindre beroende av operatörerna.
  • Geotaggad information. Oavsett om du tar ett foto med din telefon eller postar ett inlägg på ett forum kan information om var du befann dig sparas. Flickr experimenterar redan med att placera bilder på en karta.
  • Nya kontaktytor. Geografisk position kan bli en anledning att börja prata med andra användare i ett community. ”Jaså, du är också på skidsemester i Åre?”
  • Digitala kom ihåg-lappar efter plats. Lägg in en påminnelse om att köpa mjölk som aktiveras när du (eller din partner) passerar affären.