När Linda Skugge för några veckor sedan avslutade sin karriär som bloggare var motivet glasklart. Det så kallade näthatet hade gått för långt. Aggressiva läsarkommentarer och rena hot blev för mycket för familjen, och trots att Linda Skugge själv tycker att det är synd att böja sig för mobbarna valde hon att sluta.
Händelsen startade en medial kedjereaktion och en efter en började tidningarna rapportera om det så kallade ”näthatet”.
På Svenska Dagbladet vädjade man till sina läsare att besinna sig. ”Mejla mig gärna, kommentera det jag skrivit och kritisera mig om jag har fel men gör det med raka puckar utan kommentarer om mitt utseende eller min etniska bakgrund” skrev exempelvis Alexandra Hernadi.
Tyvärr är Alexandra Hernadis (säkert befogade) vädjan ett perfekt exempel på den totalt endimensionella mediala debatten om näthatet. Alla traditionella medier tycks förvånade över att så mycket hat och destruktiv kritik bubblar bland läsarna och debatten har snarast kretsat kring om vi ska tillåta anonyma kommentarer eller inte.
Ungefär som om vi journalister hade ett val att sluta tillåta kommentarer eller att vi omvänt kunde börja kräva e-legitimation av läsare som faktiskt har något att tillföra.
Vidare följer den korkade diskursen att om de anonyma kommentarerna trots allt ska få existera, ja då är manuell och redaktionell efterhandsmoderering ett måste, vilket leder till nya problem eftersom det tar stora resurser i anspråk som därmed inte kan läggas på vanligt nyhetsarbete.
Varför är det ingen som tänker i samma nya banor som ”näthatet” är sprunget ur?
Nyhetscommunityn Digg eller uppslagsverket Wikipedia för den delen är exempel på vad som kallas kollektiv visdom. På Digg rapporterar användarna själva om läsvärda artiklar och om en story är falsk kan andra användare begrava den. På samma sätt är användarna på Wikipedia både författare och faktagranskare. Tillsammans kan användarna genom lite smart teknik för samarbete hålla rent från enskilda sabotörer.
Svenska kändisbloggare och nyhetsjournalister borde tänka likadant. Nöj er inte med att låta användarna spy galla över er, ge dem även möjlighet att torka upp efter sig, så ska ni se att läxan smakar mindre surt.
Låt användarna registrera sig och ge bättre exponering till kommentarer från icke anonyma. Men framförallt, låt användare bedöma andras kommentarer och bygg system som automatiskt hanterar rapporter om oegentligheter.
Om fem av varandra oberoende användare anmäler ett inlägg för att innehålla personangrepp gör det förmodligen det, och då är det lika bra att sortera bort det. Omvänt kanske fem flitiga användare reagerar positivt på en anonym kommentar långt ner och då kan systemet automatiskt lyfta upp den.
Bygg belöningssystem för trogen tjänst och konstruktiv kritik och ni ska se att ”näthatarna” tillhör en minoritet som snabbt svabbas upp av alla gratisarbetande nätstädare.