På Expressen.se modererar man allt användargenererat material och det är ingen tvekan om att det krävs enligt redaktionschefen Caroline Andersson. Tidningen har sju personer som på heltid arbetar med att hantera inflödet av innehåll från användare och besökare.

–Tidningar måste bjuda in till diskussion. Det ser annorlunda ut idag. Journalisterna får vara med på att man tycker till om deras skrivande. Seriösa användare vill inte se ickeseriösa användare. De kommer att larma och se till att det plockas bort och städas undan. De är snabba på att meddela om det spårar ur, säger Caroline Andersson under Internetworlds webb-tv-debatt om anonyma kommentarer.

Den senaste tiden har debatten kring det så kallade näthatet och möjligheten att lämna anonyma kommentarer på olika mediesajter blossat upp. Kända bloggprofiler som Linda Skugge väljer att sluta blogga och hänvisar till de anonyma och kränkande kommentarerna som främsta orsak.


Alfred Ruth, Olle Lidbom, Caroline Andersson och Magnus Höij debatterar anonyma kommentarer i Internetworld webb-tv.

Olle Lidbom är journalist och bloggar om bland annat tidningsutveckling på bloggen Vassa Eggen. Han är skeptisk till kommentarfunktioner.

– Väldigt ofta fyller kommentarerna en liten funktion. Det är sällan jag läser en artikel och tänker att här i kommentarerna händer något mer. Ju bredare ämnet är desto mer bjuder det in till att människor går loss utan att egentligen tycka att det är viktigt att hålla en hög debattnivå. Däremot är användargenererat material på tidningssajter inte en dålig idé i sig.

Debatten om anonyma kommentarer är ett problem i sig enligt Alfred Ruth, redaktör på Internetworld.

– Debatten är lite platt. Man använder kommentarer på fel sätt. Det finns faktiskt personer som har relevant information att dela med sig av och därför borde man bygga kommentarssystem som uppmuntrar, stimulerar och lyfter fram det som är intressant och filtrerar bort hatet automatiskt. Det handlar om att bygga system som är så smarta att den konstruktiva majoriteten kan städa upp efter den lilla minoriteten som sitter och spyr galla.

Se hela inslaget i Internetworlds webb-tv.