– Jag har visst fastnat i ett träd här… nej nu är jag framme.
– Jag kan välja mellan en sax och en kräfthatt!

Det fanns en del frågetecken att räta ut innan utrikesminister Carl Bildt kunde klippa bandet till Sveriges virtuella ambassad i onlinevärlden Second life. ”Second house of Sweden” är inspirerad av Sverigehuset i Washington och idag öppnades portarna för första gången.

– Det här är bara början, ingen vet var utvecklingen tar vägen. Om några år tror jag att den här tekniken går att använda till mycket mer. Det får en växande betydelse, precis som internet i övrigt. Många myndighetsfunktioner skulle också kunna finnas här, sa bloggaren och utrikesministern Carl Bildt.


Carl Bildt klipper bandet till den virtuella ambassaden med sin avatar i Second life.

När det gäller den politiska utvecklingen ser Bildt stora möjligheter hos de virtuella världarna.

– För 15-20 år sedan ägnade sig många ungdomar åt att titta på tv. Vi ser nu att tv-tittandet minskar till förmån för nätanvändandet. Unga människor interagerar med varandra på nätet och är mer aktiva. Det tror jag kan få konsekvenser även på politisk nivå.

På frågan om Second life skulle kunna ersätta det riktiga livet svarar Carl Bildt bestämt nej.

– Det finns trots allt saker som bara går att göra i det riktiga livet, utan att behöva gå in på detaljer. Virtuell champagne är heller inte riktigt lika god som den riktiga.

Enligt Svenska institutets generaldirektör Olle Wästberg är Second life-satsningen i första hand ett sätt att få besökare till bland annat Sweden.se och andra informationssajter om Sverige.

– Vårt uppdrag är att sprida budskapet om Sverige, och det gör vi på långt fler och mindre ställen än Second Life. Det här är bara en av många kanaler.

Kostnaden för Svenska institutets Second life-satsning beräknas till 400 000 kronor, är det väl använda skattepengar?

– Ja, definitivt. PR-värdet av vår satsning är stort. Över 1000 artiklar från media i 40 olika länder bevakade nyheten om vår virtuella ambassad. Det har bidragit till bilden av Sverige som ett land som ligger i framkant på utvecklingen. Jag skulle säga att det är väldigt låg kontaktkostnad för vår investering, säger Olle Wästberg.

De Second life-medlemmar som besöker Second house of Sweden kan bland annat besöka en Raol Wallenbergutställning som bland annat består av en exakt kopia av hans arbetsrum, inklusive dokument och kartor över säkra platser. I rummet går det att lyssna på en skådespelare som läser upp några av Wallenbergs sista ord innan han blev satt i fångenskap.


Second house of Sweden - Sveriges virtuella ambassad (Bild: Erik Sellström)

I ambassadbyggnaden går det också att se en utställning om svensk mat och ladda ner recept. Det finns även virtuella konstverk som Nationalmuseum bidragit med, samt en bildutställning som består av svenska bilder från bildsajten Flickr.

Den svenska webbyrån Söderhavet har ansvarat för byggandet av den virtuella ambassaden tillsammans med New York-byrån The Electric Sheep Company. Arkitekten till förlagan House of Sweden i Washington är Gert Wingårdh.


Jubel och konfetti i Second life efter att bandet klippts. (Bild: Erik Sellström)