Twingly kopplar samman traditionella nyhetsartiklar med bloggvärlden genom att analysera vilka blogginlägg som länkar till vilka artiklar. Länkar till aktuella blogginlägg presenteras sedan i anslutning till originalartiklarna.

Tjänsten lanserades av Primelabs i början av året, då med DN.se och Svd.se som pilotsajter. Nu är det IDG:s tur. Inom kort kommer alla sajter inom förlaget vara anslutna till tjänsten, vilket även innefattar Internetworld.se som ägs av IDG.

– Twingly är en briljant tjänst som på ett smidigt sätt kopplar samman bloggosfären med media. Den skapar mervärde för läsarna och sätter olika artiklar i ett sammanhang, säger Lisa Bjerre, projektledare och beställare på IDG.

– För oss är det ett sätt att bli mer delaktiga i bloggvärlden, som är en viktig del av det nya medialandskapet. Vi driver också egna bloggar på förlagets sajter. Nu blir blogglänkar nästan lika viktiga som våra sajters övriga länkar.

IDG är ett förlag med huvudfokus på it. Hur kommer det sig att DN och Svenska Dagbladet var först ut bland tidningarna med att börja använda Twingly, och inte IDG?

– Vi började undersöka möjligheten att använda Twingly nästan omedelbart efter att tjänsten lanserats. Vi är det tredje mediehuset i Sverige som satsar på tjänsten, jag är snarare förvånad att inte fler har anslutit sig. För oss finns det ett självklart värde i att använda tjänsten.

Precis som på IDG-sajternas kommentarsfunktion kommer inte Twinglylänkar att förhandsmodereras.

– Visst går det att missbruka tjänsten. Men erfarenheter från DN och Svenska dagbladet säger att det inte är ett överhängande problem. Det finns ingen möjlighet för oss att förhandsmoderera inkommande länkar. Då faller dessutom värdet av att Twingly snabbt indexerar och kopplar ihop artiklar med blogginlägg, säger Lisa Bjerre.

En av fördelarna med att använda Twingly för mediesajter är att bloggare tenderar att oftare länka till artiklar som tillhör sajter med Twinglykoppling eftersom det genererar trafik tillbaka till bloggaren.

Vad händer om alla mediabolag är anslutna till Twingly? Förloras effekten av att bloggare länkar till Twinglyanslutna sajter?

– Ja, det gör det. Men då kommer det istället handla om att man förlorar besökare om man inte är ansluten till tjänsten. Så det känns inte som ett stort problem.