Substansen i webb 2.0-hajpen kommer inte att märkas förrän den slutar att vara just en hajp. Det sa Rickard Hansson till åskådarna vid ett webbseminarium i Stockholm förra veckan. Rickard Hansson är vd för Mindroute, ett företag som levererar publiceringssystem anpassade för både traditionell webbpublicering och sociala medier.

– Nu är vi i skarpt läge. Många använder Webb 2.0-tjänster utan att veta om det. Det handlar inte bara om ny teknik, utan om ett förändrat beteende, säger Rickard Hansson.

En av de största orsakerna till den förändring vi ser på webben just nu har med tillgänglighet att göra menar Rickard Hansson. Bredbandsuppkoppling har blivit en självklarhet för många vilket också har medfört en rastlöshet hos surfarna och höga krav på de sajter som utvecklas. Det ska gå fort att hitta rätt information och vinnande sajter är de som skapar engagemang och går att påverka.

Besökarna har tagit makten över nätet, men det är inget nytt. I själva verkat handlar det om att det naturliga mänskliga beteendet har kommit ikapp webben enligt Rickard Hansson. Det här får effekter på hur företagen måste utforma sina sajter. Idag handlar det ofta om att exponera vad Rickard Hansson kallar ”företagsegot”. Något som inte kunderna gynnas av.

– Man glömmer lätt kundfokus på nätet. Det är lätt att det blir företagsegot som hamnar i fokus. Men besökarna vill inte läsa om företagets historia på förstasidan. De kommer till sajten för att få en uppgift löst.

Som exempel nämner Rickard Hansson det amerikanska försäkringsbolaget Progressive som på sin förstasida visar upp konkurrenternas priser, som ofta är lägre än de egna.

– Konsumenter vill ta informerade beslut, även om det i slutändan blir dyrare. Genom att ha en jämförelsematris på sin egen sajt blir kunderna informerade och kan jämföra olika leverantörer. Fördelen är att de gör det på din sajt. Kortast väg till köp vinner. Kunden är inte ute efter att läsa massa information på olika sajter, utan de vill lösa sin uppgift. Därför kan det löna sig att samla prisnivåerna på din sajt, även om du inte är billigast.

Företagsbloggar som ger genomslag
I den nya webbkulturen är det personliga viktigt. Därför kan en enskild anställd som bloggar ge mer uppmärksamhet och genomslag än ett påklistrat citat i ett pressmeddelande eller på ett intranät. Vi litar mer på en enskild person än ett stort företag eller organisation enligt Rickard Hansson. Detsamma gäller internt på företagen.

– Om man inför bloggar och wikis inom ett företag kanske bara 10 procent kommer att använda det. Men 100 procent läser och lyssnar, och det gäller att bemöta den feedback man får. Det är lätt att säga att man vill ha åsikter man måste också vara beredd på att hantera dem.

För att få in Webb 2.0-beteendet innanför brandväggarna på företagen måste vi förstå att kunder och anställda egentligen är samma människa hävdar Rickard Hansson. Människor är vana vid ett visst beteende på nätet privat och ställer samma krav på arbetsgivaren.

Interna bloggar och wikis är ett bra sätt att komma igång. Det stärker också strukturkapitalet i organisationen, det vill säga den kunskap som finns i företaget även utan de anställda.

– Många undrar när de ska ha tid att ägna sig åt allt det nya, men det handlar om att flytta tiden. Från anteckningar i Word till en sökbar Wiki, från nyhetsbrev till en personlig blogg och från säljrapporten till gruppbloggen, säger Rickard Hansson.

Öppna för nya idéer
Några som besökte Mindroutes webbseminarium är Ulrica Loeb och David Effemey från Telgekoncernen. Båda blev inspirerade av Rickard Hanssons föreläsning.

– Jag känner att vi vill starta en företagsblogg redan på måndag! De talas om Webb 2.0 som något som ligger i framtiden, men jag tycker redan att vi är där. Till exempel märker man att många bloggar dyker upp tidigt bland sökresultaten hos Google, säger Ulrica Loeb.

Telgekoncernen har 11 bolag och 800 anställda. Kärnvärdena är öppen, modig och enkel. Något som Ulrica Loeb och David Effemey tycker rimmar bra med utvecklingen på webben. Även om Telgekoncernen inte står längst fram i utvecklingen när det gäller utvecklingen av sociala medier så går det att se användningsområden för det nya sättet att tänka redan nu.

– Ett exempel på hur man skulle kunna använda wikis är inom it-support. Det är smart att kunna samla erfarenheter som blir tillgängligt för alla i supporten, säger David Effemey.

Ulrica Loeb och David Effemey utesluter inte en lösning som försäkringsbolaget Progressive visar upp. När de spånar på hur det skulle kunna gå till nämnder de en mash-up-lösning med en tjänst som Pricerunner. Det vill säga att informationen från den egna sajten sätts ihop med innehåll från prisjämförelsesajten och skapar en ny tjänst. Då skulle besökarna kunna jämföra till exempel elpriser direkt på sajten och även se konkurrenternas nivåer.

Samarbeta med wikis
Rickard Hansson på Mindroute tycker att uppslagsverket Wikipedia är ett bra exempel på hur det kan fungera att vara många användare som bidrar till ett och samma innehåll.

– Om man skulle lyckas samarbeta inom ett företag på samma sätt som hos Wikipedia så skulle det vara en fantastisk framgång!

Förra veckan meddelade Mindroute att de fått i uppdrag av Sony Ericsson att leverera en plattform för bloggar, wikis, flöden och mash-ups kallad Incentive. Tanken är att alla anställda på Sony Ericsson ska kunna sätta upp egna interna wikis och bloggar. Systemet ska vara integrerat globalt innan maj nästa år.

– Beslutet för Sony Ericsson kom sig av att deras anställda redan tidigare börjat använda den nya tekniken och till exempel skapat egna wikis på egna system. Det var alltså personalen som drev fram utvecklingen och nu lanseras samma möjligheter för alla.