Sex trappor upp i en gammal fabriksbyggnad i västra Brooklyn i New York finns Etsy. Stora fönster släpper in solen i de ljusa lokalerna.

Etsy.com är en marknadsplats för hantverk på webben. Här möts säljare och köpare av alla tänkbara kläder, smycken och prylar, det enda kravet är att sakerna tillverkats för hand.
Man behöver dock inte vara intresserad av hantverk för att fascineras och inspireras av Etsy. Här finns också nyskapande e-handelslösningar byggda i flash och värdefulla lärdomar om hur man bygger en lojal kundkrets på webben. Kalla det social shopping, eller varför inte e-handel möter webb 2.0.

Företaget startades hemma i Robert Kalins lägenhet för lite mer än två år sedan när han fortfarande pluggade på New York University. Tillsammans med studiekamraterna Chris Maguire, Haim Schoppik och Jared Tarbell byggde han den första versionen av Etsy.com.

– Intresset för att tillverka saker själv och för ekologisk shopping har verkligen exploderat på senare år, men det fanns ingen plattform på webben för att sälja hantverk, säger Vanessa Bertozzi som arbetar med användarrelationer på Etsy. Sajten startades för att möta det behovet.

I dag har Etsy.com över 300 000 medlemmar och växer med nästan 1 000 nya medlemmar varje dag. Man måste bli medlem både för att köpa och sälja, och i skrivande stund har 45 000 medlemmar startat sin egen affär på sajten.

– Vi har inte haft några stora resurser för att marknadsföra oss, vi har växt genom att folk testat och berättat om sajten för sina vänner. På det sättet är vi helt beroende av våra användare. De flesta av medlemmarna kommer från Nordamerika, men faktum är att en av våra toppsäljare bor i Singapore.

Provision på hantverk
Affärsmodellen är enkel. Grundtanken med Etsy är att förmedla kontakter mellan säljare och köpare av ”allt som är gjort för hand”. För varje föremål som listas på sajten tar Etsy en avgift på 20 cent, omkring 1,40 kronor. Om varan sedan säljs får Etsy 3,5 procent av försäljningsvärdet. I dag säljs två av fem utlagda föremål inom fyra månader.

– Det är den som säljer som avgör på vilket sätt själva betalningen ska ske. Ofta använder de Paypal. Men det där orsakar en del problem för användarna så vi funderar på att utveckla ett eget betalsystem.

Bland säljarna på Etsy har en stor majoritet av säljarna hantverket som en hobby. Det finns dock de som säljer så mycket att de kan leva av det.

– Det är några dussin som säljer så mycket, och jag tror att det kommer att bli fler i framtiden. Vi håller på att ta fram en bättre supportmodell för just de här säljarna, kanske kan vi i framtiden ha någon slags grossistfunktion så att det blir enklare att sälja små upplagor till butiker. En annan idé är att kanske kunna erbjuda någon form av sjukförsäkring, den som är egen hantverkare står ofta helt utan skydd.

Att de allra flesta som säljer gör det främst som en hobby skapar också problem, inte minst för de som försöker leva på försäljningen.

– Priserna på sajten är faktiskt ofta för låga, det blir ett problem. Många gör ju det här bara för att det är kul och det pressar ner priserna.

Ekonomiskt är Etsy precis på gränsen att börja visa svarta siffror. För att klara uppbyggnadsfasen har man tagit in visst kapital, bland annat från grundarna till framgångsrika webbtjänster som Flickr och Delicious.

– Vi växer organiskt och är noga med att inte dra på oss för stora kostnader, säger Vanessa Bertozzi. Vi städar till exempel kontoret själva. Alla som jobbar här är beredda att hoppa in där det behövs och det är vi noga med att framhålla när vi rekryterar. Vi är 21 personer som jobbar heltid med Etsy nu och ganska många kommer från användargruppen faktiskt.

Start för något nytt
I en tid där webbtjänster på temat ”hitta-lägsta-priset” står som spön i backen står Etsy för något annat. Köpare och säljare kopplas ihop med minsta möjliga friktion via en webbplats som är enkel att använda samtidigt som den erbjuder innovativa och unika sätt att shoppa på.
Här finns en tjänst för att finna varor av en viss färg. Ett annat exempel är den populära Treasury där användare kan plocka ihop tolv favoritföremål på ett visst tema som sedan presenteras på ett snyggt sätt för andra shoppare.

Via Geolocator kan du enkelt leta rätt på säljare som bor i närheten. Ett snabbt klick på vårt hörn av världen avslöjar att det finns en hel del säljare också i Sverige och våra nordiska grannländer. Klicka på en säljare och du får se några av dennes varor eller kan gå vidare till säljarens butik. Snabbt, intuitivt och enkelt.


Etsy Geo Locator

– Just den tjänsten håller vi på att göra ännu bättre. Tanken är att man ska kunna söka ner på postnummernivå. På så sätt kommer man verkligen kunna handla lokalt om man vill och behöver inte ens transportera sakerna.

Ett annat sätt att navigera på sajten är via Time Machine, ytterligare ett gränssnitt byggt i flash av Jared Tarbell, en av Etsys grundare. Här kan du följa de senast upplagda varorna på en tredimensionell tidslinje.

– Jared är en verklig flashkonstnär, säger Vanessa Bertozzi. Han har en förmåga att ta fram och verkställa de mest fantastiska idéer. Jag tror att många som bedriver handel via webben skulle kunna lära sig en del av att titta på det han gör.

Självklart finns också möjligheten att bläddra sig fram bland produktkategorier eller använda sökfunktionen. Förutom att söka på namn eller i produkternas beskrivningar kan man också söka på de taggar säljaren sätter på varje produkt, på säljarens användarnamn eller på materialen som använts till produkten.

Etsy har också tagit fram ett system där varje användare kan spara sina favoritsäljare. På så sätt skapas ett socialt nätverk där användaren enkelt kan bläddra sig fram mellan säljare som gillar varandras produkter.

Utbyte snarare än konkurrens

Etsy är inte bara ett ställe för att köpa och sälja handgjorda prylar. Man har också byggt upp en plattform där användarna kan lära känna varandra.

– Vi har en väldig aktivitet i våra forum och många av våra medlemmar är väldigt engagerade i sajten, säger Vanessa Bertozzi. Medlemmarna hjälper varandra och det finns inte mycket konkurrens mellan säljarna.

– Vi har gett folk stort utrymme för kreativitet samtidigt som hela sajten är väldigt användar vänlig. Och vi är väldigt måna om att ha en öppen stämning på sajten, det får inte bli snobbigt.

En av förklaringarna till att det är så bra stämning på forumen är troligen att den som är hjälpsam och trevlig säljer mer i slutändan.

– Ditt rykte spelar helt klart roll för hur mycket du säljer. Och ju mer aktiv du är desto mer syns du, det driver också försäljningen. På så sätt har vi ett slags symbiotiskt förhållande till våra medlemmar. Ju bättre de tjänar desto mer pengar tjänar vi.

En stark och lojal användargrupp är en förutsättning för att växa så snabbt som Etsy gjort, åtminstone när resurserna för marknadsföring är små.

– En av orsakerna till att vi lyckats så bra är att vi aldrig har varit ett ansiktslöst företag, säger Vanessa Bertozzi. Alla som jobbar här är aktiva på forumen och många av oss finns själva med som säljare på sajten.

Sedan en tid tillbaka har man öppnat delar av företagets lokaler för medlemmarna. Genom att betala 20 dollar per månad får man tillgång till Etsy Labs – en välutrustad verkstad för medlemmar som inte kan eller vill jobba hemifrån.

Vanessa Bertozzi visar oss runt bland avancerade symaskiner, utrustning för smide, en videoverkstad, ett fotolabb och ett enkelt snickeri.

– Det mesta ingår i månadsavgiften, men för den dyrare och mer avancerade utrustningen tar vi ut en liten extrahyra. Vi ordnar också en massa arrangemang och seminarier där medlemmarna kan träffas och byta tips och prylar med varandra.

Än så länge finns Etsy Labs bara i New York, men många användare skulle gärna se liknande satsningar även i andra städer.

– Vi får se hur det blir, kanske kan vi utvidga verksamheten så småningom. Jag vet att medlemmar i vissa stater som har träffats på Etsy nu träffas och samarbetar lokalt på eget initiativ. Det är jätteroligt.VÄLBESÖKT. Showcase är en av de delar på sajten som drar mest besökare. Mot en extra kostnad av 7 dollar (omkring 50 kronor) kan en säljare visa upp en vara i detta skyltfönster under 24 timmar. Det säljs bara 36 platser per dygn och de går åt mycket fort.


Stora delar av sajten är byggd i Flash av medgrundaren Jared Tarbell. En av funktionerna gör det enkelt att hitta nya säljare baserat på ett system av favoriter som varje medlem kan lägga in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta

Affärsidé: Att förmedla kontakter mellan säljare och köpare av ”allt som är gjort för hand”. Etsy tar en avgift för varje föremål som listas på sajten samt provision på försäljningen.
Antal anställda: 21
Omsättning (beräknad 2007): cirka 1,5 miljoner dollar
Vinst (beräknad 2007): Räknar med att göra vinst under första kvartalet 2008.
Webbutveckling: Egen
E-handelslösning: Egen. Många funktioner byggs i flash.
Betalningssätt: Upp till säljaren, Paypal är vanligt. Ett eget betalsystem är under utveckling.
Antal registrerade användare: ca 300 000. Omkring 45 000 av dessa är själva säljare på sajten.
www.etsy.com

Trafik

Unika besökare : cirka 500 000 per vecka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Sätt ansikten på företaget. På Etsy deltar alla anställda på forumen och många säljer själva hantverk via sajten. Varför inte presentera människorna bakom ditt företag och dina produkter?

2. Släpp kontrollen. Om du vill ha ett aktivt och stödjande community runt ditt företag kan du inte samtidigt kontrollera allt som tycks eller sägs om dig och dina produkter. Användare som är hängivna har också egna idéer som måste bemötas med respekt. Gör du det får du obetalbar marknadsföring på köpet.

3. Stå inte i vägen. Många Harry Potter-fans inkräktar i juridisk mening på förlagets rättigheter genom att lägga ut bilder på egna fansajter på webben. ”Förlaget fattade dock att man inte kan hålla på och stämma 10-åriga fans, det skapar bara antagonism mellan målgruppen och företaget”, säger Vanessa Bartozzi på Etsy. ”På samma sätt använder många vår logga, men vi nöjer oss med att försöka tipsa om lite riktlinjer så att det sker på ett schysst sätt”.