E-handeln blomstrar och allt tyder på att vi än så länge bara sett början. Med en ökad handel och konkurrens växer både behovet av att synas och av bra konsumentvägledning.

Prisjämförelsesajterna kan erbjuda båda delarna och har alla förutsättningar att haka på den blomstrande tillväxten. Men vad gör sajterna med de goda förutsättningarna? Vi har kikat närmare på prisjämförelsesajterna.

Vi tycker att en prisjämförelsesajt ska vara smidig, trevlig och nyttig. Ju nyttigare desto bättre. Prisjämförelsesajten ska vara konsumentvägledaren med stort k. Allvetande, intuitiv, pålitlig och alltid steget före. Vi vill få möjligheten att fördjupa oss i detaljer, frossa bland åsikter och senaste nytt. Besöket ska dessutom vara kul och inspirerande. Vidare får det inte finnas några tveksamheter, vi har dåligt tålamod och vid minsta krångel går vi någon annanstans. Till någon som gör det bättre. Allt ska vara glasklart och efter besöket ska vi veta vad vi ska köpa, var vi ska köpa det och hur vi ska köpa det.

Vi har valt ut sex av de större svenska prisjämförelsesajterna. De utvalda är följande; Compricer, Dittpris, Kelkoo, Pricerunner, Prisjakt och Smarto.

Vi har bland annat bedömt hur användbara sajterna är, hur smarta de är och hur de är strukturerade. Vidare har vi även kikat på hur inspirerande och intuitiva de är. Testet utfördes i maj 2007.

Vi fann att de testade sajterna var relativt lika i upplägg och struktur. Det var mer eller mindre samma bakomliggande tänk. Det var däremot stora skillnader hur väl och på vilket sätt man genomfört sin affärsidé. Hur kreativa man varit och hur inspirerande sajterna var. Även själva pris-söket skilde sig åt mellan de testade sajterna.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi har ett brokigt utbud av prisjämförelsesajter där de bästa är riktigt bra, flera har stor potential och några har en bra bit kvar till betyget bra. Det märks tydligt i toppen att man vet vad man sysslar med och satsar helhjärtat. På samma sätt som det är tydligt att de sajter som fått de lägre betygen inte verkar ha några större ambitioner att utvecklas.

Dålig utdelning hos Compricer


Betyg: 4/10
www.compricer.se

Compricer ger vid en första anblick intrycket av att vara både enkel och proffsig. Men skenet bedrar och vi lyckas aldrig riktigt komma underfund med hur det egentligen är tänkt. Söket är det som förbryllar oss mest. Kategorisöket och huvudsöket ger olika resultat och trots hård filtrering får vi på tok för många irrelevanta träffar. Oavsett om det är vi som söker fel eller om det är tjänsten som är slarvigt konstruerad är det faktum att det blir problem ett tecken nog på dålig användbarhet. Söker vi på en författare i huvudsöket och väljer alla kategorier får vi inga träffar, men om vi däremot går in under kategorin bok och gör samma sökning får vi helt plötsligt träffar. Varför ha en sökruta som ger sken av att söka i alla kategorier om man ändå måste gå in under respektive kategori för att hitta det man letar efter?

En sak som är bra med sajten är navigationen och strukturen. Vi tar oss runt utan att vid något tillfälle riskera att gå vilse. Kategorierna ligger tydligt placerande under flikar i topp och som ikoner på förstasidan.

Det är snålt med filter. När vi till exempel söker efter en tv får vi bara möjlighet att ta ställning till två variabler, pris och tillverkare. Men det mest irriterande är att vi får irrelevanta träffar. Den billigaste tv:n i resultatlistan är en digitalbox och den näst billigaste tv:n är en bärbar dvd-spelare. Om vi själva, efter att ha valt kategori och filtrerat vår sökning, måste sålla i träfflistan försvinner hela poängen med sökningen.

Compricer borde se över sin sökmotor och med hjälp av lite fantasi göra sidan nyttigare och mer inspirerade. Först då kan Compricer mäta sig med sajterna i toppen och bli en spelare att räkna med.

Dittpris är snygg men svajig


Betyg: 6/10
www.dittpris.se

Dittpris.se är både smart och rolig att använda men sajten lever inte riktigt upp till våra förväntningar. Sajten känns fräsch och påkostad men som konsumentvägledare håller Dittpris inte riktigt hela vägen. Till exempel så är söket svajigt, det är snålt med produktinformation på sina ställen och vi hittar inga shoppingguider eller kloka råd.

Det finns heller inget forum där vi kan ventilera våra shoppingfunderingar tillsammans med likasinnade. Och varför inte härma Prisjakts lysande idé med att lista butiker med dålig kreditvärdighet?

Vi är även lite fundersamma kring sökresultaten, som förvisso uppdateras snyggt i realtid. När vi går in under kategorin bläckpatroner hittar vi många produkter. Men bara ett fåtal har med bläck att göra. Ett exempel är en handblåst glaskula med tomtemotiv, en ytterdörr ett annat. Vi får samma träffar om vi söker på bläckpatroner i huvudsökrutan. Lite svajigt som sagt, men inte varje gång.

Det går att sätta taggar på produkterna. På så sätt är det meningen att besökaren ska kunna skapa genvägar till sina favoritprodukter och associera ett ord med en eller flera produkter.

Navigationen sker utan några större konstigheter och kategorierna är bra avgränsade, även om innehållet ibland får oss att lägga pannan i djupa veck så verkar grundstrukturen vara genomtänkt.

Luftigt och välformulerat på Kelkoo


Betyg: 6/10
www.kelkoo.se

Kelkoo är en genomtänkt och smidig sajt med många bra funktioner. Men vi saknar både det där lilla extra och en del grundläggande funktioner. Exempelvis finns det inget forum och vi kan vare sig göra en prisbevakning eller läsa expertrecensioner.

Själva söket är dock lätt att ta till sig och det finns bra konsumentvägledning i form av shoppingguider och den som är på jakt efter en present kan få hjälp att hitta rätt av Kelkoos presentguide. Tjänsterna är förvisso ganska trist genomförda med tanke på det kreativa utrymmet på webben, men tanken är god och det nuvarande upplägget funkar. Nybörjaren kan, förutsatt att hon hittar länken i sidfoten, få lättillgängliga instruktioner om hur man ska göra och den som vill läsa på om internethandel hittar både information och nyttiga länkar.

Det skrivna materialet håller både hög kvalitet och relevans. Kelkoos blogg är av mer tveksam kvalitet. Den uppdateras väldigt sporadiskt och har gömts undan i sidfoten. Det gör att den ger ett oälskat intryck och känns mer som en misslyckad kompromiss än som en nyttig tjänst för konsumenterna.

Vi skulle vilja ha en bättre sammanfattning innan sökresultaten. Nu får vi veta hur många träffar och från hur många butiker. Det vore även intressant med prisspannet. Produkternas egna sidor är matiga och överskådliga. Här finns produktinformation, prisjämförelser och tips med liknande produkter. Tabellerna och listorna är luftiga och lättillgängliga men det kan bli lite rörigt och svårläst på de sidor som innehåller många understrukna blå länkar. Det vore dessutom önskvärt med utrymme för felstavning i söket.
Kelkoo har det nödvändigaste men får lägga i en högre växel om man vill komma ikapp sajter

Pricerunner – enkelt och omfattande


Betyg: 8/10
www.pricerunner.se

Pricerunner är ett dignande buffébord för den köpsugne. Utöver den självklara prisjämförelsen erbjuder Picerunner konsumentvägledning i form av användarrecensioner och betyg på både produkter och återförsäljare. Den som ändå har svårt att bestämma sig kan få fler tips och råd på sajtens forum, och den som tycker att en vara är för dyr kan enkelt och smidigt invänta rätt pris med tjänstens prisbevakning. Kort och gott så har Pricerunner ett både brett och högst relevant innehåll.

Sajten känns i stort sett både proffsig och smidig. Men det finns en del småsaker som skulle kunna göras bättre. Ett exempel där lösningen känns lite osmidig är när vi söker på en författare i förstasidans sökruta. Då får vi ingen resultatlista vid första söket utan kommer till en sida med en ny sökruta där vi tvingas skriva in författarens namn ytterligare en gång och först efter en ny sökning får vi en resultatlista med boktitlar. Ett tillsynes onödigt moment.

Det är lätt att ta sig runt och vi hittar i de flesta fall det vi söker på det ställe vi förväntar oss att det ska vara. Även om strukturen är lite snårig på sina ställen och skiljer sig åt en del mellan avdelningarna hittar vi ändå fram utan större frustration.
Pricerunner är duktigt på filter. Här finns relevanta filter som på ett föredömligt vis underlättar för användaren. Vi kan enkelt och smidigt filtrera både våra sökningar och sortera våra resultat.

Vi gillar resutatsidan skarpt. Här ligger länkar till betyg, produktinformation och information om produktens prisspann högt upp på sidan. Synd bara att det ligger reklam precis över resultaten, det kan vara lite förvirrande för den ovane användaren.

Pricerunner har kommit långt men det är fortfarande en bit kvar till att bli den optimala prisjämförelsesajten. Vi väntar otåligt och med höga förväntningar på nästa steg och skriver inspiration och fantasi på önskelistan.

Prisjakt ligger i framkant


Betyg: 9/10
www.prisjakt.se

Prisjakt säger sig stå för den nya generationens prisjämförelser. Och vi kan bara hålla med. Prisjakt har tagit prisjämförelserna till nya nivåer. Här kan vi, utöver den vanliga jämförelsen, till exempel se prisförändringar över tid, både för produkter och butiker. Vi känner oss väl omhändertagna och konsumentvägledningen håller hög klass. Det där lilla extra representeras bland annat i form av aktuella listor över butiker med dålig kreditvärdighet, det vill säga skulder hos kronofogden. Bra service! Vi får tips och råd om vad vi ska tänka på innan vi handlar och hittar alla indexerade butiker i en lång lista med omdömen och snabbfakta.

Upplägget känns både genomtänkt och proffsigt och vi känner att vi är i goda händer under hela besöket.

Sajten är lätt att överskåda och det är inga problem att navigera. Layouten är trevlig och lättillgänglig.

Söket sker i realtid och fungerar i de flesta fall klockrent. Det är dock inte allt vi kan söka i sökrutan på förstasidan. Söker vi till exempel efter en bok får vi inga träffar utan hänvisas till sökfunktionen prisjakt Expert och sök bok. Irriterande att behöva göra en ny sökning men bra att vi slipper att skriva in namnet en gång till, det följer självklart med automatiskt.

Våra träffar presenteras i en överskådlig lista och när vi för musen över produktnamnet får vi upp en faktaruta med produktinformation. Smidigt. Produkterna presenteras sedan snyggt och prydligt med egna flikar för priser, egenskaper, prisutveckling, omdömen, bilder och forum/recensioner/nyheter. Allt vi kan tänkas behöva inom räckhåll, precis som vi vill ha det.

Prisjakt ligger helt klart steget före de andra sajterna i testet och vi kan knappt vänta på att se vad de hittar på härnäst.

Bra start för Smarto


Betyg: 6/10
www.smarto.se

Smartos mål är att underlätta mötet mellan konsument och företag som säljer produkter på internet. Det tycker vi att de gör bra. Men inte bäst. Det mesta som finns på sajten är bra, vissa saker till och med mycket bra, men vi saknar en hel del. Det finns till exempel bra filter till sökverktyget och nyttiga tips på kringutrustning men det finns ingen statistik över tid eller prisbevakning. Ett exempel på en riktigt bra tjänst är dock bildsöket. Vi kan via Smarto göra en fritextsökning efter bilder på nätet med produkten. Både nyttigt och rolig.

Söket är tyvärr lite svajigt. Ingen jättemiss då det i de flesta fall fungerar klockrent men rätt som det är så dyker det upp irrelevanta träffar som både förvirrar och irriterar.
Designen är enkel med mycket luft och ger ett fräscht och väldisponerat intryck. Innehållet håller hög kvalitet och de välformulerade och matiga köpguiderna ligger på precis rätt plats när vi behöver dem.

Produktpresentationerna är föredömliga med välstrukturerad information under tydliga rubriker. Länkar till tester och recensioner ligger högt upp på sidan tillsammans med produktens prisspann. Flikarna gör att det är lätt att bläddra och ger en bra översikt. Mycket information kan med rörig struktur skapa både stress och onödig irritation, men det är som sagt inget problem här. Sajten är över lag lätt att navigera och vi behöver inte leta efter något i onödan. Sajten har en tydlig avsändare och kontaktinformationen ligger tryggt i sidfoten under hela besöket. Smarto känns som en mycket bra början men det krävs en hel del arbete om man vill vara med och slåss i toppen.

Tabell prisjämförelse-sajter