För den som håller koll på nättrender har den smått virusartade spridningen varit omöjligt att undvika. Det som från början var ett begränsat amerikansk collegecommunity är nu sajten på allas läppar. Jag talar förstås om Facebook. Ett fenomen som har invaderat mångas nättillvaro de senaste månaderna och trängt ut tidigare mediaälsklingar som MySpace och Second Life.

Det går snabbt att bli medlem, ännu snabbare att hitta dina vänner och efter ett tag är du beroende. På Facebook hittar du den där gamla högstadiekompisen som du inte hört av på tio år, eller tittar på bilder från din kollegas farmors födelsedag i Karlskoga. Gränssnittet är dessutom öppet för externa utvecklare vilket skapat ett gäng mer eller mindre nyttiga funktioner.

Berätta vilka städer du besökt, vilka filmer du gillar eller vilken karaktär du skulle vara om du var en av karaktärerna i tv-serien Vänner. Skapa en grupp för ditt företag eller förening. Allt blir jämförbart och delbart med dina kontakter och snabbt skapas ett flöde av de aktiviteter som du sysselsätter dig med på sajten.

Vad är det som gör Facebook så populärt? Flöden, många små tillämpningar och snabbheten som du hittar nya kontakter med är några av svaren. På måndag träffas några insatta personer för att diskutera Facebook som fenomen i Internetworlds webb-tv-panel. Håll utkik på sajten.