Det har talats mycket om Google Earth – karttjänsten som gör att du kan zooma in valfri plats på jorden. Nu kommer Google Sky, som vänder blickarna ut mot världsrymden. Tjänsten är ihopkopplad med Google Earth och nås genom att klicka på ”Switch to Sky” i verktygsfältet.

Med Google Sky kan användaren ge sig ut på upptäcksfärd i universum och titta på högupplösta bilder i olika lager. Det finns lager för till exempel månen och Hubble-teleskopet. Månlagret visar animeringar av månpositioner och månfaser och i planetlagret visas vårt solsystems planeter och deras rörelser två månader framåt.

Bilderna i tjänsten kommer från olika källor, bland annat används data från Space Telescope Science Institute i USA.

– Aldrig tidigare har en karta över hela himlen gjorts enkelt tillgänglig för den breda allmänheten. Vem som helst som är intresserad av att utforska vårt universum kan direkt gå från Hubblesteleskopets bilder till att se var objekten finns i verkligheten. Sky i Goggle Earth kommer att initiera och främja en förståelse för universum genom att föra informationen direkt in i enskilda individers hemdatorer, säger Dr Carol Christian från STScl, ansvarig för organisationens Sky-team, i ett pressmeddelande.

Google Sky kan bara nås genom den installerade versionen av Google Earth.