Kommer du inte på topp 10 på Google ska du inte behöva betala något. Det är grundidén i Jajjas nya affärsidé.

Genom i huvudsak inlänkning ska kundernas sökord nå bättre resultat, och det är bara om Jajjas insats givit resultat som kunden behöver betala.

- Jag känner inte till någon annan på marknaden som erbjuder den här betalningsmodellen, säger Mattias Kellquist, vd på Jajja.

I huvudsak handlar det alltså om externa länkar till kundens sidor. Vissa justeringar kan krävas på kundens egen sajt, såsom rubriker och nyckelord, men enligt Mattias Kellquist rör det sig om "småändringar".

Några garantier för att de ska lyckas ställer inte Jajja ut, men ser ändå den nya betalningsmodellen som viktig för kunderna.

- 80 procent av den kommersiella trafiken från Google kommer från den organiska listan, alltså sökresultaten. 20 procent kommer från de sponsrade länkarna. Ändå omsätter marknaden för sponsrade länkar många gånger mer än marknaden för sökordsoptimering, säger han.

Han ser den nya betalningsmodellen som ett sätt för kunderna att investera i den organisaka listan med lika liten risk som man kan göra via de sponsrade länkarna.

- Vi vill göra det lika enkelt att nå resultat i den organiska listan med lika liten risk som med de sponsrade länkarna, säger han.

Prislappen för ett sökord varierar, men det tar enligt Mattias Kellquist bara någon minut att få reda på vad ett givet ord skulle kosta.