– I framtiden finns det plats för två till tre större aktörer på marknaden för internetmarknadsföring. Vi vill förstås vara en av dem. Google är garanterat en av de andra.

Så säger Microsofts vd Steve Ballmer i en intervju med Internetworld strax efter ett framträdande på Grand Hotel i Stockholm. På plats fanns ett hundratal åhörare speciellt inbjudna för att lyssna på Microsofts senaste visioner om framtidens digitala marknadsföring.

Vinnaren bland de stora kommersiella jättarna på nätet är den som lyckas skapa den bästa handelsplattformen för annonsörer enligt Steve Ballmer. Vanliga medier, söktjänster, datorspel och sociala medier är bara några av alla kanaler som måste ingå i maskineriet när Microsoft tar upp kampen med Google och Yahoo. Och annonsörernas roll kommer också att förändras.

– Framtidens annonsörer spelar flera roller. Dels handlar det om något som många gör redan idag, nämligen att sälja något rakt av – ”jag vill sälja en produkt nu”. Det går att jämföra med direktreklam i den vanliga reklamvärlden. Varumärkesbyggande är ytterligare en aspekt av nätmarknadsföring och i framtiden kommer även upplevelser att ingå bland de roller en annonsör har. Att sätta fokus på företagens egna sajter och vad besökarna kan göra där kommer också att bli mycket viktigare, säger Steve Ballmer.

Det finns mycket att göra när det gäller söktjänster tycker Steve Ballmer. Under sitt föredrag kritiserade han Googles gränssnitt.

– Innovation tar aldrig slut. Det är väl ingen som tror att vi kommer att söka information på samma sätt i framtiden som vi gör idag? Titta på Googles sökresultatsida. Den har sett likadan ut i tio år i princip. Det finns mycket att göra när det gäller hur vi söker och presenterar information.

Microsoft har många kanaler och plattformar för marknadsföring. Live Messenger, Xbox och Windows Media Player är några av dem. Men ändå framhåller Steve Ballmer vikten av att finnas med som aktör inom söktjänster.

– Sök kommer att vara den största mediaplattformen i framtiden. Därför måste vi ta upp kampen med Google. Det är vår största konkurrent på området idag och även om fem år, säger Steve Ballmer.

När det gäller framtidens söktjänster har Steve Ballmer många intressanta tankar. Till exempel talar han om hur det annonsörerna betalar för idag kommer att förändras.

– Idag köper annonsörerna sammanhang, till exempel genom sökordsmarknadsföring. I framtiden kommer man att kunna köpa demografiska uppgifter kombinerat med beteenden – vad människor faktiskt gör. Det kommer att komma system för ”audience intelligence”.


Håll utkik efter vårt webb-tv-inslag från Steve Ballmers föredrag som vi publicerar på måndag på Internetworlds sajt.