Över 1,000 deltagare och 100 talare samlades på konferensen “Virtual Worlds” i San Jose. Ett tydligt tema har handlat om att vi måste lämna tanken på virtuella världar som avskilda områden och mer fokusera på hur man kan utveckla webbaserade virtuella miljöer som man på sikt kan röra sig emellan.

Avsaknaden av gemensamma protokoll och standards gör det idag omöjligt att t ex flytta mina kläder, möbler och pengar från MTV:s Virtual Laguna Beach till Second Life. IBM tillkännagav på konferensen att de tillsammans med Linden Lab (skaparna av Second Life) ska titta på lösningar för att öka utbytet mellan olika virtuella miljöer.

De företag som presenterade webb-baserade verktyg för att skapa 3D miljöer fick stor uppmärksamhet. Bland dem fanns Ralph Kosters (mest känd som skaparen till Ultima Online) Metaplaces.

En av de allra mest intressanta nyheterna var Active Worlds Facebook-applikation. Många diskussioner har handlat om hur man kan korsa användarvänligheten i sociala nätverk som
Facebook med den rika användarupplevelsen och närvarokänslan i virtuella världar.

Många är här för att lära sig mer om hur de ska kunna vidareutveckla sin tjänst eller produkt med en virtuell miljö. Anthony Zuiker, skapare av TV-succén CSI beskrev ett nytt CSI-format. Den 24 oktober kommer ett CSI visas där skurken kommer undan och flyr in i Second Life. Där kan tittarna hjälpa till att spana och hitta ledtrådar som sedan avslöjas i nästa TV-program.

Diskussionerna det sista året har främst handlat om två saker “second” och “life”. Och visst vimlar det av folk från Linden Labs och utvecklare som livnär sig på uppdrag i Second Life. Men det är ändå panelen om "Kids and Teen worlds" där Stardoll, Habbo Hotel och Neopets medverkar som imponerar mest på publiken. Bara Neopets har över 11 miljoner unika användare i månaden, långt fler än Second Life och Entropia Universe tillsammans.

Stämningen höjdes ytterligare av att det i morse blev känt att stora reklambyrånätverket Omnicom investerat i Millions of Us, en byrå som specialiserat sig på att skapa virtuellt innehåll.