Lokaltidningen är för de flesta lika självkar till frukosten som morgonmackan. Och sedan ett par år tillbaka är webbvarianten minst lika självklar. Men vägen dit har varit svajig. Länge fanns det egentligen ingen anledning att läsa båda då webbversionen sällan var mer än en papperstidning på skärm. Men det har hänt en del sedan dess och vi var nyfikna på hur mycket. Vi har valt ut de sex mest välbesökta lokaltidningssajterna, med undantag för de stockholmsbaserade tidningarna, utifrån Kia Index för vecka 35 2007.

Vi ansåg att stockholmstidningarna var allt för rikstäckande för att klassas som lokaltidningar. Betygen baseras på en samlad bedömning av bland annat användarvänlighet, kreativitet, gränssnitt och funktioner.

Vi vill att lokaltidningssajterna ska kännas just lokala, vara informativa, inspirerande, roliga och ta vara på webbens möjligheter. Det ska vara en plats vi gärna besöker och som ger oss full koll på vad som händer i trakten, i både smått och stort.

Vi upptäckte att tidningarna generellt kommit långt men att papperstidningstänket sitter djupt rotat. Alla testade sajter gör egen webb-tv, många är duktiga på läsarmedverkan, alla har ett mer eller mindre stabilt nyhetsflöde och prioriterar det lokala materialet. Men det är stora skillnader mellan sajterna i topp och de som får lägst betyg. Vissa är väldigt innovativa medan andra mest fokuserar på de traditionella nyheterna. Det är tråkigt nog bara två av de testade sajterna som satsar på egen radio medan alla verkar ha förstått dragningskraften i bilder på traktens nyfödda.

Vi förvånades över att grafik, med några undantag, sällan var mer än en statisk ritad bild, att det inte fanns fler bilder och att det inte är självklart att läsarna själva kan initiera och delta i debatter. Vi tycker att lokaltidningarna är på helt rätt väg men de har fortfarande en del kvar att lära av till exempel Aftonbladet.


CORREN KUNDE VARA FOLKLIGARE

Corren har stil och stundtals även finess. Mycket är proffsigt och känns genomtänkt men slarv förkommer och ibland känns idén betydligt bättre än genomförandet. Och det vore önskvärt att Corren.se var lite folkligare i den bemärkelsen att man var mer generös med att släppa in läsarna på sajten. Det finns exempelvis ingen dagens fråga, inga läsarbloggar och vi kan inte själva starta diskussioner.

Innehållsmässigt tycker vi att Corren.se har det mesta man kan förvänta sig av en lokaltidningssajt. Det innehåll som finns är för det mesta bra, och i vissa fall riktigt bra. Men sajten är inte speciellt inspirerande och lite väl enkel på sina ställen. Vi saknar det där lilla extra. En annan sak som både förvånar och gör oss en smula besvikna är att vi inte själva kan starta en debatt. Med det nuvarande upplägget kan vi som läsare endast tycka till om publicerade artiklar och läsa insändare som redan publicerats i papperstidningen. Det är lite väl snålt tilltaget utrymme för de lokala åsikterna med tanke på att webben, till skillnad från papperstidningen, har näst intill obegränsat med utrymme.

Här finns en lyckad blandning av lokalt och globalt material. Det lokala står i centrum och stora nyheter som avgående ministrar och döda operasångare får backa ett steg till förmån för drogpåverkade bilister och varsel på bygdens fabriker. Precis som det ska vara.

Layouten är lyckad. Sajten känns luftig trots att det är mycket som trängs på sidan. Designen är diskret men tydlig. Sajten känns ”Corren” utan att det på något sätt tar fokus från innehållet.

Navigationen fungerar utan konstigheter. Saker ligger där vi förväntar oss och strukturen känns logisk. Med den enkla navigationslisten i topp får vi snabbt koll på läget och vad vi har att vänta.

Corren är en trevlig sajt och med lite mer fantasi och läsarmedverkan är den klockren i toppen.STARK VI-KÄNSLA HOS GP

GP.se ger ett proffsigt intryck och känns, trots ett relativt stort fokus på riksnyheter, väldigt mycket Göteborg. Vi-känslan är stark och vi hittar en hel del exempel på riktigt bra webb. Men sajten känns också lite slarvig, den är till exempel lite slött redigerad på sina ställen. Vi hittar material som borde bytts ut för länge sedan och stora tomma ytor där pufflisten och nyhetslisten är olika långa. Det är svårt att helt undvika tomma ytor på en sajt som uppdateras ofta men att ha hyfsad ordning på sidsluten är ingen omöjlighet. Det finns det många exempel på.

Det känns också lite slött att vi inte kan starta egna diskussioner utan bara göra oss hörda genom att kommentera artiklar. Det är överlag snålt med läsargenererat material.

Det är även snålt med bilder på sajten. Det är till exempel bara tre av de tio mittpuffarna på nyhetsettan för Bohuslän som har bild. Det gör att sidorna känns tråkiga och statiska. Bilder lättar dessutom upp och gör att trånga sidor med mycket text känns luftigare och mindre röriga.

Men det är som sagt mycket som är bra. GP är till exempel duktiga på tv och smarta samarbeten. Ett innovativt sätt att sprida tidningens varumärke är chattprogrammets qrir. Här kan besökarna chatta och läsa GP under tiden. Vid testtillfället får vi testa tjänsten gratis i 90 dagar. Vi har dock svårt att se hur GP i framtiden ska ta betalt för en tjänst som andra erbjuder gratis.MODERN UPPSTICKARE

HD.se är den enda av de testade sajterna som egentligen överraskar. Här har man till exempel fört användarvänligheten till nya nivåer. Med hjälp av ajax-teknik låter man sidan anpassa sig efter besökarens behov. Rutan där man visar de senaste nyheterna, kommentarerna, webb-tv inslagen och de mest lästa artiklarna, förvandlas efter en stund på sajten till en ruta som innehåller det vi använder mest. Användarvänligt var ordet.

HD har som förvånansvärt få andra lokaltidningar i testet anammat flera av den moderna webbens kännetecken som Google Maps-kartor, Digg- och Delicious-länkar. Det märks tydligt att HD.se har höga ambitioner och mycket genomförs riktigt bra. Men sajten är lite ojämn och det är inte alla delar som håller den höga kvaliteten.

HD.se är även den sajt som sticker ut mest när det kommer till formen. Det är kul att se att någon vågar gå sin egen väg men det är inte alltid som genomförandet känns så lyckat. Formen känns inte färdig på sina ställen och det är inte alltid som de olika delarna håller ihop. Om man stramade upp den ett hack skulle upplevelsen säkert bli bättre. Navigationen fungerar som den ska och strukturen känns överskådlig.
Man har lyckade samarbeten med andra sajter som E24 och Grannar.se. HD.se har kommit långt och andra lokaltidningssajter kan lära sig mycket här. Om man dessutom finslipade detaljerna skulle den bli en riktig toppsajt som utan att skämmas kunde konkurrera med de betydligt större sajterna i samma kategori.NA INSPIRERAR OCH BJUDER

NA.se är kanske inte är testets snyggaste och mest lättnavigerade sajt men Nerikes Allehanda ligger helt klart i framkant när det kommer till att ta vara på webbens möjligheter. Här märks det tydligt att webben är viktig och här hittar vi definitivt mer än bara dagens tidning. Sajten är genuint trevlig och redaktionen är duktig på att engagera läsarna. Innehållet är inspirerande och håller för det mesta hög klass. Läsarna får stort utrymme på sajten. Det finns bland annat läsarbloggar, tävlingar och generöst med frågor och omröstningar. Vi kan till exempel lyssna på lokala band och rösta fram våra favoriter på Örebrotoppen. Det är föredömligt enkelt att initiera och delta i debatter.

Nerikes Allehandas medarbetare är även duktiga på att göra webb-tv. Här finns ett jämnt flöde med inslag från allt från fotbollsmatcher till kor som räddas ur lera. En annan riktigt bra satsning är avdelningen Studio där innehållet produceras av elever på en lokal medieutbildning.

Men här finns även delar som lämnar en del övrigt att önska. Navigationen är ett exempel. Vi undrar fortfarande vad det egentligen är som händer när vi klickar på underavdelningarna. Navigationslisten byter plötsligt utseende – hur tar vi oss tillbaka? Knappen ”Till startsidan för NA.se” eller ”till huvudnavigeringen”? Visst kan vi prova oss fram och det är inte hela världen om vi går vilse men en trasslig navigation ger ett oseriöst intryck. Det är dessutom opraktiskt och man riskerar att skrämma bort nya läsare.

Innehållsmässigt är NA.se ett lysande exempel på en bra lokaltidningssajt. Med en tydligare navigation och fräschare layout är sajten självklar för toppbetyg. SYDSVENSKAN VÄXER MED TIDEN

Sydsvenskans nätupplaga är ruggigt mycket bättre än vad den ser ut vid första anblick. Här tänker man helt rätt, vinkeln är definitivt lokal, utbudet stort och läsarna får stort utrymme. Självklart ska läsarna inte bara kunna skicka in bilder på sina nyfödda utan dessutom kunna skriva dagbok om underverket och efter ett besök på Sydsvenskan.se undrar vi varför inte alla tidningar länkar till rätt musikklipp på Youtube efter musikrecensionerna.

Grafiken är interaktiv, ibland i alla fall, och det finns länkar till alla trafikkameror och webbkameror i området. Innehållet är både inspirerande och påhittigt med enkla lösningar, men sajten är inte alltid redigerad enligt konstens alla regler. Det gör att den ibland ser lite oseriös och oälskad ut vilket den egentligen inte är. Det blir lite rörigt med många puffar, det är inte mindre än fem kolumner med redaktionellt material på förstasidan. Bilderna är allt för ofta dåligt beskurna med märkliga mått. Det gör att det blir fula gluggar mellan text och bilder.

Även navigationen lämnar tyvärr en del övrigt att önska. Den består av två delar där en del ligger i topp och en till vänster. Problemet är att de inte verkar samarbeta. Om vi till exempel klickar på avdelningen ekonomi i toppnavigationen måste vi ändå skrolla ner på sidan för att hitta ekonomisidans underavdelningar i vänsterlisten. Upplägget känns som en dåligt fungerande efterhandskonstruktion och vi skulle föredra att man bestämde sig för ett av alternativen och såg till att göra det ordentligt från början. En annan sak vi undrar över är var läsarna ska debattera lokala frågor.

Som sagt, Sydsvenskan tänker helt rätt och är utan tvekan en av testets bästa sajter, men man skulle behöva se över några delar för att vara klockrena i topp.


UNT SLÄPPER IN LÄSARNA PÅ SAJTEN

UNT.se känns välkomnande och inspirerande. Sajten är i många avseenden riktigt bra men räcker inte riktigt hela vägen. Den är stundtals otydlig och slarvigt redigerad. Men sajten känns väldigt uppländsk och folklig. Det märks tydligt att man sätter stort värde på sina läsare. Det finns till exempel en avdelning som heter läsarnyheter där vi hittar läsarnas egna bilder och nyheter. Det finns ett lättillgängligt diskussionsforum för de lokala åsikterna. Här kan läsarna själva starta en debatt eller delta i någon annans. Precis som vi vill att det ska vara. Vi kan dessutom dela ut dagens ros eller ris. Man jobbar mycket med tyck till, läsarfrågor och tävlingar. Det är enkla grepp men det engagerar och får oss att stanna en extra stund.

UNT publicerar och recenserar lokala band, ett bra initiativ men vi skulle vilja få möjligheten att själva ladda upp musikklipp.

Navigationen fungerar utan större problem men kanske kunde man göra här är du-markeringen i navigationslisten lite tydligare. Strukturen känns begriplig utan att vara genial.
UNT.se har mycket bra innehåll och tänker helt rätt när de släpper in läsarna på sajten men det krävs mer för att sticka ut. Med lite mer stil och fantasi tror vi dock att UNT.se kan gå långt.