I maj 2007 lanserade communitysajten Facebook ett nytt applikationsgränssnitt (API) som gör det möjligt för utvecklare att skapa minisajter som är en del av Facebook. Grundaren Mark Zuckerberg kommunicerade lanseringen till allmänheten på Facebooks välbesökta keynote i San Fran-sisco. Han inledde sitt tal med de kaxiga orden ”Today we are going to start a movement”. Han fick rätt. Facebooks applikationsgränssnitt liknar inget annat.
Att låta externa sajter ta del av innehållet hos en webbtjänst har varit hett de senaste åren. Men det som gör Facebook unikt är att man vänder på steken. Istället för att publicera innehåll till andra sajter bjuds sajterna att bli en del av Facebook.
Incitamenten för att vilja lägga tid på att bygga en tjänst till Facebook är många. Att bygga en minisajt av detta slag för de närmare 40 miljoner mest hungriga och internetvana användarna på nätet lockar många. Genom en Facebook-applikation kan du bygga ditt varumärke eller tjäna pengar på annonser. Annonsering är nämligen fullt tillåtet.
Vad Facebook erbjuder
I korthet är Facebook ett nöjesfält där besökarna kan bygga sina egna attraktioner och låta andra användare ta sig en tur. Den som konstruerar den roligaste karusellen, som få tröttnar på, blir mest framgångsrik. Vem som helst kan registrera sig som medlem och bygga en applikation som de kan dela med sig av till sina vänner. Har du fem eller fler personer som installerat din applikation kan du skicka in den till Facebooks applikationsarkiv där det är lättare för andra användare att hitta den.
Varje användare har en egen uppsättning applikationer som är placerad som en navigation i vänsterkolumnen i Facebook. Navigationen består av namnen på de applikationer som användaren valt att använda. Varje användare har en grunduppsättning applikationer som exempelvis Fotogalleri och Grupp-chatt. När användaren hittar en ny spännande applikation hos någon av sina communityvänner eller i applikationsarkivet kan hon installera den med ett klick. Tycker hon inte om den efter ett par dagar kan hon lika enkelt avinstallera den.
Vad får man bygga?
En applikation kan interagera med Facebook på flera sätt. Den mest grundläggande formen av applikation är en uppsättning webbsidor i Facebooks grafiska ramverk. Webbsidorna ligger på din server som vilken sajt som helst och kan därför lätt integreras med dina affärssystem och databaser.
Det innebär också att det är din server som belastas när applikationen används. Räknar du med 100 procents trafikökning kanske det är dags att investera i lite nya servrar.
Applikationssystemet gör att du kan hämta ut information från Facebook om användarna. Ålder, intressen, hemort och kön är några parametrar som vem som helst får bygga en tjänst kring.
Däremot är Facebook väldigt nogrant i sina avtal när det gäller vilken information du får spara. I stort sett all data om användare kräver användarens medhåll om du vill exportera det till en egen tjänst.
Samma sak gäller att modifiera data innan den presenteras i din applikation. Du får exempelvis inte extrahera bilder på användare som du sedan ritar roliga mustascher på. De mest avancerade applikationerna knyter samman din sajts funktioner med Facebooks användarbas. Det gäller att skapa en dynamisk, rolig och vanebildande funktion som sprider sig som en epidemi bland användare och deras vänner.
Olika sätt att underhålla
Din applikation kan interagera med Facebook och communityt på ett flertal sätt. Du får en liten ruta på användarens profilsida där du kan visa uppdaterat material och genvägar till spännande material i din applikation eller på din ordinarie sajt.
För att kommunicera att det händer saker med din applikation kan du också skicka små notiser till det som kallas News feed. Det är en aktivitetslogg som varje användare har. Har du byggt en applikation där användare kan publicera nyheter skickar du ett nyhetsflöde till alla användarens vänner som då dyker upp på deras News feed. Vitsen med detta är att användarna som vill läsa nyheten också måste installera din applikation. Den virala tillväxten är genast igång.
Ett annat sätt att sprida en nyhet är att erbjuda användaren att skicka ett meddelande med artikeln till några utvalda vänner. Den vanligaste formen av detta är att visa användaren en lista med vänner och en kryssruta bredvid varje vän. Alla skickade meddelanden levererar också som standard ett mejl till mottagarens vanliga e-postadress. Det mejlet uppmuntrar användaren att logga in på Facebook och läsa artikeln. Meddelanden är ett bra sätt att hitta användare som inte loggar in och kollar sitt News feed så ofta.
Du kan också erbjuda användare att bifoga en bit information med vanliga meddelanden som de skickar sins emellan. Vissa applikationer erbjuder Face-books användare exempelvis att ladda upp video. De har ofta byggt in en möjlighet för användare att bifoga en uppladdad video i ett meddelande. Mottagaren måste även här installera videoapplikationen för att kunna se videon.
Är det värt det?
Det är många som diskuterar huruvida det är värt att bygga en applikation för Facebook. Sajten är otroligt hajpad och vem vet om den kommer vara kvar om två år? Det kvarstår dock att Facebook har en väldigt aktiv skara användare som är beredda att testa och dela med sig av en tjänst. Det är ett bra sätt att med små medel bygga upp en minisajt som kan bli otroligt framgångsrik. Kampanjsajter har förmodligen mycket att hämta här.
Att låta externa resurser bygga avancerat innehåll till en populär tjänst är en trend som Facebook har startat. Vi kommer förmodligen att se fler API-lösningar av denna sort hos Microsoft, Google och Amazon. Att bygga en applikation till Facebook är därför inte bortkastat även om sajten skulle tappa sin status. Modifiera den och placera på nästa plattform.
Det är dags att utmana idén om att din sajt behöver en egen www-adress för att överleva. Nu är det dags att tillverka de roligaste karusellerna och placera ut dem på världens nöjesfält.
Facebook har byggt en sajt som är helt till för utvecklare. Där finns dokumentation, kodexempel, juridiska dokument och diskussionsforum. Det kan inte bli enklare att komma igång.
developers.facebook.com
Din applikation bygger du som en minisajt. Du lägger upp den på ditt webbhotell. Den kan vara byggd i vilket webbutvecklingsspråk som helst.
Du kan också använda Facebooks egna språk FBML och FQL för att få tillgång till Facebooks funktioner.
För att få lägga upp en applikation på Facebook måste du registrera ett vanligt konto på sajten. När du vill lägga upp en egen applikation måste du använda en annan applikation. Installera applikationen Developer och följ instruktionerna.
…du lägger din applikation på din server och det är den som belastas när applikationen används. Skulle din applikation bli otroligt populär är det viktigt att ha en plan för att skala upp din systemmiljö.
… du kan extrahera väldigt mycket data om användare som använder din applikation. Däremot får du spara väldigt lite av den utan användarens medhåll. Detta är angivet i Facebooks Terms of Service.
…inte bygga in dig i ett hörn. Facebook är bara en plattform. Tänk att du kanske vill använda din tjänst på andra communities eller sajter när de bygger ett liknande applikationssystem.
Facebook är ett community som funnits sedan 2004. Det utvecklades för studenter som ville hålla kontakten med varandra. Gradvis har fler än studenter släppts in. Före detta Harvardstudenten Mark Zuckerberg är frontfigur och en av grundarna.
2006 lanserade Facebook ett öppet applikationsgränssnitt som gjorde att utvecklare över hela världen kunde bygga widgets som kunde postas på bloggar och andra sajter.
Maj 2007 kom Facebook ut med ett mer avancerat sätt att bygga applikationer. Istället för att posta dem utanför Facebook är de nu en del av sajten. Antalet applikationer som byggts har vuxit exponentiellt.
Sommaren 2007 passerade Facebook 30 miljoner registrerade medlemmar.