Magnus Höij inledde webbdagarna med en spaning kring de hetaste trenderna just nu.

Magnus Höijs lärdomar från det senaste året:

10. Delaktighet.
Vi kommer längre om vi hjälps åt. “Vill du komma fort fram ska du gå själv, vill du komma långt ska du gå med andra” - Al Gore.

9. Två internet: Mobilt och fast.
Det går inte att hantera webben som ett enda medium. Än. Vi kommer att behöva jobba i båda kanalerna under ganska lång tid framöver, även om de integreras på sikt.

8. Sociala medier har slagit igenom stort.
Möjligheten att umgås på nätet och bygga nätverk är en jättemöjlighet och människor har verkligen fått upp ögonen för det. Facebook har samlat ihop trenderna och visat på storheten.

7. De flesta är livrädda för Facebook.
Vi måste ta skeptikerna på allvar och även vidta åtgärder mot de som inte sköter sig i nätverken.

6. Pengarna kommer från helt nya håll.

5. Alla påverkas av webben.
Varje företag, varje arbetsplats och varje individ påverkas. Kunder och samarbetspartners kräver att vi ska kunna samarbeta över nätet framöver. Det är en kraft som “drabbar” oss alla. Den största revolutionen för svenskt näringsliv på mycket länge.

4. Väldigt få jobbar i webbranschen.
H&M säljer kläder och Ica säljer mat. Alla måste inte ut på webben, men det är världens bästa verktyg för att stötta den ursprungliga affärsidén. När man ser bloggen som ett sätt att sälja mer så kommer det lossna. Det finns till exempel inget självändamål i att blogga, men det kan vara ett verktyg som hjälper oss i vår verksamhet.

3. Den långa svansen kräver en lång hatt.
Det gäller att vara specifik i erbjudandet för att sticka ut från mängden. Det är viktigt med ett tydligt budskap och att vara stringent i sin kommunikation.

2. Flockbeteenden lever kvar.
Vi samlas där den kritiska massan finns. Att vara ensam på nätet och umgås med sig själv är tråkigt. Där många samlas och kan umgås blir tillvaron mer givande. Vi behöver en social mötesplats för att inte bli helt ensamma, både i verkligheten och på nätet.

1. Alla jobbar med underhållning.
Är vi inte underhållande kommer vi inte att lyckas. Alla jobbar i underhållningsbranschen. Om man inte vågar bjuda på sig själv och vara lite underhållande i sin kommunikation så är det svårt att lyckas. Det handlar inte om att få folk att skratta hela tiden, men att utmana sig själv och vara öppen. Göra vardagen “lite roligare”.