Med anledning av satsningen på MSN.se...
”Jag ser fram emot mer personialisering från MSN. Det är en fantastisk möjlighet, men det gäller att få fram vad som är av användning för mig. Jag tror att de har en ljus framtid, säger Joakim Hilj från Mopispine.

RSS...
”Tankemodellen om flöden tycker jag är intressant. Det har Facebook visat genom att skapa flöden från innehåll,” säger Fredrik Wass, bloggare och redaktör på Internetworld.

"Chunkifiering är ett bra ord, det är de här chunksen vi vill åt som är användbara för mig," säger Joakim Hilj

"Att syndikera bara text har sin plats, men det finns en risk att det blir för mycket och risken är stor att man hamnar där även om man är nischad. Det är väldigt viktigt med paketering. Därför är jag kanske mer intresserad av flöden som har allt, både video och bild," säger Peter Holmlund ansvarig för MSN.se.

Tillväxt...
”Tillväxten är som störst på den mobila sidan. Men det måste vara en bra nivå på innehållet för att det ska vara användbart,” säger Joakim Hilj.

”Jag tror inte att vi kommer att prata om mobilt och fast nät utan att det ska finnas innehåll som kan användas i olika plattformar. Den som skapar information måste tänka på alla plattformar samtidigt,” säger Fredrik Wass.

Går det att ta betalt för innehåll på nätet?
”Då måste det vara extremt nischat, blir det generiskt är det extremt svårt,” säger Peter Holmlund.

”Man kanske kan hitta tjänster man kan ta betalt för kopplat till innehåll,” säger Fredrik Wass.

Om teknik...
”Titta mer på open-source verktyg och enklare verktyg, istället för att göra det mer komplicerat,” säger Fredrik Wass.

”Min erfarenhet är att det är svårt att publicera,” säger Joakim Hilj. Jag som är från marknadssidan får alltid stå i kö hos IT-avdelningen.

Han använder istället bloggar och wikis för att dela information.

”Jag var emot wikis första gången, men alla kan vara med och skapa och förändra innehåll. Gör man det på rätt sätt så behöver man inte hålla på att lagra de tråkiga stela dokumenten,” säger Joakim Hilj.

Alla tre var överens om att bandbredd är ett minskande problem och att det görs enorma satsningar.

Sökmotorer – hur ska man tänka?
”Rubriksättning och språk kostar ingenting. Sen finns det en del enkla knep till exempelvis att URLs ska vara skrivna på ett enkelt sätt. Skapa sökmotorgodis så man får in det på ett bra sätt,” säger Fredrik Wass.

”Sökmotorer är bra på att indexera RSS,” säger Joakim Hilj

”Om du inte kommer upp i sökningarna så har du ett rejält problem. Det är inte ”black parts” längre,” säger Peter Holmlund

Sajtfavoriter hos panelen

Fredrik Wass: "Google, det känns löjligt att säga det, men det är ju faktiskt så."
Joakim Hilj: "Facebooks newsfeed, algoritmen gör det personligt och relevant för mig. Det får folk att stanna kvar på sajten."

Frågor från publiken...

Betala för att inte få reklam?
”Vi är inte intresserade av den modellen,” säger Peter Holmlund."
”Jag tror att den idén är fantastisk på business-sidan,” säger Joakim Hilj."

Till MSN:ert innehåll kontra content-partners?
”Det finns både många möjligheter och många varianter att innehåll kan samsas hos oss. Om vi exempelvis har en partner som levererar video till oss så kan vi titta på ett samarbete och göra ett samspel av det,” säger Peter Holmlund."

Hur ska man nå ut till användarna?
”Det handlar om att skapa sociala relationer hos användare och det krävs en kritisk massa för att skapa snöbollseffekten,” säger Fredrik Wass."

”För att nå ut måste man vara extrem vass och smal i sitt budskap. Gör man det rätt så faller det andra på plats,” säger Joakim Hilj."