Gustav Martner med flera startade webbyrån Daddy 2002. Då byggde verksamheten på den klassiska reklamprocessen; Analys, Strategi, gestaltning, implementering och uppföljning.

”Bara att vi fattade det tyckte vi var smart, säger Gustav Martner. Men idag är det halvsmart och man kan komma på bättre grejer.”

Numera fokuserar Daddy på produktrelaterad reklam. Till exempel marknadsför de Scanias truckar genom att man kan motivlacka dem på webben.

”Vi gör mängder av målgruppsanpassade marknadsåtgärder. Vi människor tenderar att inte lägga märke till saker som vi är vana vid. Därför har man reklambyråer som sammanför människor som gillar strukturerade PowerPoints och folk som är kreativa.”

Strategi och gestaltningsfas i reklamprocessen är tätt sammankopplade och utgår från vilka problem man kan lösa med produktfördelar. Det är projektledares och planners jobb. Sen börjar man komma in på en diskussion om hur man kan berätta och dramatisera det på ett relevant sätt för målgruppen. En klassisk dramatisering är exempelvis ”reklamen är så här fin, då är nog bilen det också”.

”Idag ska vi sluta med att bara tala om bilen och bevisa istället, säger Gustav Martner.

Han pratar om en alternativ gestaltning - vilka är våra produktfördelar, vilka problem kan vi lösa och hur dramatiserar vi det?

”Vi tog oss an en lansering för Telia där vi skulle skapa kännedom om att messenger finns i mobilen. Först tänkte vi: ”du kan ta med dig dina vänner där du är”. Men det kan man göra med många produkter."

Daddy kom fram till att live messenger har en kompletterande roll än vad andra kommunikationssätt har och att det är skillnad på Facebook, messenger, e-post och telefon.
Produktfördelar med messenger:
– Många kompisar på en gång
– Vara mobil på oväntade ställen
– Snabbt pratigt och underhållande
– Ungdomsfokus

Daddy hittade på Boten Andy – att fjärrstyra en snubbe (en fysisk person) i rosa plyschkläder genom messenger. Messenger-användare la till Boten Andy på sin messenger och kunde skicka meddelanden till honom och moderatorer svarade. Boten Andy utförde uppdrag live som användarna messade till honom. Om deras aktivitet kom med fick de poäng och kunde vinna en mobiltelefon. Det kunde exempelvis vara att Boten Andy skulle leka kurragömma och det sändes live genom video.

”Det var inte bara en webb-kampanj utan också en event-kampanj.”

Dessutom skapade det en värdefull kontaktlista av användare som la till Boten Andy på sin lista.

Boten Andy var ingen statisk reklamprodukt. Saker ändrades under kampanjens gång och kunde utgå från vad Boten Andy fick för frågor veckan innan.

”Det är i den här riktningen jag vill att Daddy ska jobba", säger Gustav Martner.

"Vi som jobbar med reklam för företag och marknaden har märkt att det börjar bli svårare att se skillnaden på vad som är produktutveckling och vad som är marknadskampanj. En retorisk fråga: kan din nästa kampanj bli en affärsidé? Då kommer kanske nästa kampanj betala sig själv.”