Google firade nioårsdag för några veckor sedan och har förändrats med utvecklingen. Tidigare så var det de välbärgade och rika som ägde information. Det gäller inte längre. Idag kan alla kommunicera med omvärlden via webben. En miljard människor är online, 60 procent i västvärlden och 75 procent i Norden.

Det inledde Maria Göth, kommunikationschef på Google, med på Webbdagarna.

Kuriosa var att den snabbaste växande gruppen på nätet är kvinnor i England över 40 år som spelar på nätet. År 2012 ska en iPod kunna lagra all video och alla bilder man själv har producerat och tagit. År 2019 ska all video som har producerats under en människas livstid kunna lagras.

Google fokuserar på områden där de tycker att konsumenternas beteende har förändrats mest.

Underhållning: I dag vill konsumenterna inte vänta på att favoritprogrammen kommer på TV. Man vill titta och lyssna när man vill och var man vill.

Handel: Tidigare fokuserade företagen på där pengarna finns, men det har ändrats med internet. Exempelvis Walmart kan lagra 500 CD-titlar medan en butik på nätet kan hålla 500 000 titlar. Annonsörerna har hittills inte hängt med. Det finns ett glapp mellan hur mycket tid folk spenderar på nätet och annonsörernas aktiviteter. Bara 11 procent av marknadsföringspengarna satsas på Internet.

”I dag kan man nischa sig mot enskilda kunder och konsumenterna har obegränsade val och obegränsad tillgång på information. Det betyder att de har makten och det kräver kontextuell målinriktning när den är som bäst," säger Maria Göth.

Hon hänvisar till en förändring i hur folk söker. Att de inte bara söker på direkta ord trots att man är intresserad av en specifik produkt eller tjänst.

”Vad gör vi då om folk inte söker? Då har vi AdSense med kontextuell målinriktning. Det är viktigt på samma sätt som det vanliga söket. Kunder accepterar bara relevanta annonser.”

Google får ofta höra att de är ett medieföretag, men det dementerar Maria Göth.
”Vi ser oss som ett teknikföretag som har sök och annonsering, vi är bara en plattform.”