Temat på tredagars-konferensen var: Discovering the web’s edge. Ordet plattform återkom var tionde minut och flera företag, till exempel MySpace, är på gång med att öppna upp gränssnittet på deras plattformar. Precis som Facebook gjorde i maj i år.

Marissa Meyers från Google pratade om Google Health – deras nya tjänster inom hälsa. HP pratade om framtiden inom print. Cisco kom upp och presenterade sig som ett medieföretag. Nokia pratade om att de tar webben från 2.0 till 3.0.

Allting jämfördes med Google och Facebook och det var till och med så att den panelen man pratade om mest innan var med Google alumnis. Folk som har jobbat på Google och sen gått vidare och startat nya företag.

Alla fick tio minuter på scen förutom Mark Zuckerberg, vd och grundare av Facebook, som fick tjugo. Han är en dröm-entreprenör och det är svårt att inte charmas av honom, tycker Beata Wickbom.

Han fick bland annat frågor som: Hur mycket tid lägger du på utvecklingen av bolaget? ”Noll”, svarade Mark Zuckerberg.
Hur tänker du kring Facebooks affärsmodell? ”Vi har alltid haft en idé om att vi ska gå plus minus noll”, men som vanligt kommenterade han inte dagens siffror.

Facebooks långsiktiga vision är att kartlägga ”den sociala grafen” - hur kontakter är kopplade till varandra. Mark Zuckerberg sa flera gånger att ”Facebook äger inte den sociala grafen, vi har ett enda syfte att förbättra kommunikationen mellan människor”.

Facebook har inte byggt sin verksamhet kring applikationer. Datan är grejen, att allt ska utgå från Facebook – det är deras vision.

”Det kommer att vara fler diskussioner kring integritetsfrågor. Vem äger datan? Är det Facebook eller ska användarna ha kontroll över tjänsterna,” säger Beata Wickbom.

Kommer det komma ett tillfälle när Facebook slänger ut utvecklarna? frågade moderatorn på Web 2.0 konferensen. ”Det skulle inte vara så smart”, sa Zuckerberg.

”Det här är en ny arena med nya förhållanden som inte är helt utredda, " säger Beata Wickbom.

MySpace var också där. Chris DeWolfe som har startat MySpace och Rupert Murdoch från News Corporation som har köpt MySpace.

”Där var det tydligt att de inte riktigt hade samma syn på MySpace. De har öppnat plattformen men är inte alls lika öppna som Facebook. Håll ögonen på MySpace och den utvecklingen,” uppmanar Beata Wickbom.

Den mest intressanta diskussionen under Web 2.0 var mellan David Recordon från bloggföretaget Six Apart och Brad Fitzpatrick från det sociala nätverket Live Journal. Det är namn Beata Wickbom uppmanar publiken att lägga på minnet. Den handlade bland annat om att man inte orkar skriva upp sig på fler tjänster, att man måste hitta alternativ till open ID som inte funkar och om ”portability” – hur man ska ta sina användardata från en tjänst till en annan.

Mr.Web 2.0, Tim O'Reilly, som har myntat uttrycket och anordnar konferensen Web 2.0, pratade om semantisk webb. Att webben har fått ”ögon och öron”. En tjänst man kan kolla in är Twine.

Beata Wickbom fick publiken på Webbdagarna att skratta när hon berättade om Steve Ballmer från Microsoft som verkade lite desperat. Han uppmanade till och med publiken på Web 2.0 att om någon hade ett företag att sälja så skulle de maila honom på steve@microsoft.com.