Mozilla, vars webbläsare Firefox har 25 procent av användarna i Europa, var på plats på internetkonferensen SIME, Scandinavian Internet Media Event. Internetworld fick en pratstund med Europachefen Tristan Nitot.

– Jag har tyvärr inget scoop till er i och med att vi är open-source. All information om vad vi gör finns tillgänglig. Men i förra veckan ryktades det på Digg.com att Firefox 3 betaversion 1 hade släppts. Det stämde inte, men vi är väldigt nära och troligtvis blir det i nästa vecka. Det håller just nu användarcommunityt vaken om nätterna, säger Tristan Nitot.

Vad händer på Mozilla?

– Det pågår en ständig process att göra webbläsaren Firefox bättre. Idag är vårt community, som bidrar till utvecklingen av browsern, mycket mer organiserat och vi har infrastrukturen för att klara miljontals nedladdningar på kort tid. Vi vet att det finns problem med Firefox och i och med att vi är open-source och icke-vinstdrivande så finns det en viss acceptans kring produkten.

Vad är dina tankar kring utvecklingen av webbläsare?
– Idén med internet skrevs för länge sen. 15 år senare är vi nästan där. Jag tycker fortfarande att vi är webb 1.0 i och med att den initiala visionen av webbläsare nu är verklighet. Saker och ting förändras igen och anledningen till att Mozilla existerar är att det inte fanns någon förändring på sex år med Netscape. Användarnas upplevelser på nätet beror på ständiga förändringar och förbättringar.

– Vårt mål är att människor ska kunna surfa säkert och att få tillgång till innovativa tjänster genom webbläsaren. Den största utmaningen ligger i att webbsidor ska vara anpassade till alla webbläsare.

Hur tror du att vi kommer att surfa i framtiden?
– Det råder ingen tvekan om att mobilt kommer att spela en viktig roll. Vi måste ta reda vad hur vi kan ge användarna en bra upplevelse mobilt. iPhone är ett steg i rätt riktning, men vi är inte där än. Inte förrän saker som att spela video utan flash kan implementeras i webbläsaren. Det kommer en mobil version av Firefox i framtiden och vi har jobbat på det nu i några månader.

– Min intuition är att om vi ger människor verktygen så de själva kan uppfinna saker kommer de att lösa sina egna problem. Vi försöker inte att leda dem i en speciell riktning, utan istället erbjuda verktygen för dem att delta.