Coolstuff startades från studentrummet när Christian Omander och Kajsa Knapp studerade på högskolan i Halmstad. De saknade helt erfarenhet av detaljhandel, men älskade prylar.

– Det fanns ingen butik i Sverige som sålde coola prylar, säger Christian Omander.

De började med att leta kul prylar på nätet. För Coolstuffs idé är att sälja coola prylar till vuxna som man inte går att hitta någon annanstans. Förra året omsatte bolaget Omander & Co 13,1 miljoner och hade en vinstmarginal på 20 procent. Det gör dem till den näst lönsammaste e-butiken i Sverige. Under 2007 räknar grundarna med en omsättning på 24 miljoner kronor.

– Våra produkter passar väldigt bra att visas på internet. Ofta är det bättre med en film på internet än att ligga i en ask i en vanlig affär, säger han.

Med presentkort uppmuntrar Coolstuff kunderna att skicka in bilder och filmer på prylarna de köper. Sortimentet i butiken är framgångsfaktorn nummer ett. Därför reser Christian Omander och Kajsa Knapp minst en månad om året till mässor i Asien och Europa.

– Det är klart att vi inte tar bort en pryl som Teknikmagasinet börjat att sälja. Men vi köper inte in en ny pryl som redan är känd på marknaden.

Eftersom tidningar gärna skriver om deras produkter så är det noga med att hjälpa journalister med pressbilder och information.

– PR är den viktigaste biten av vår marknadsföring även om vi kör en del sponsrade länkar. Sedan tipsar gärna våra kunder varandra om våra produkter.

Nätbutiken, som är baserad på gratis plattformen OS-commerce, har visat sig klara sig ovanligt bra i sökmotorns för att vara en nätbutik. Därför rankar Coolstuff högt i Google för många av produkterna i butiken. Trots att nätbutiken gått så bra så har de startat en vanlig butik i Malmö. Kunder har frågat efter en vanlig butik.

– Det kan bli fler butiker i framtiden.

Fakta

Grundat: 1999
Vd: Ingen vd.
Omsättning: 13,1 milj kr 0512-0612
Anställda: 6
Finns i: Malmö
Ägare: Christian Omander & Kajsa Knapp
www.coolstuff.se