Phishing på nätet har blivit ett stort problem. Bedragare lurar till sig pengar genom att till exempel skicka e-mail med länkar till falska bankadresser. På fejksajten luras besökarna att lämna inloggningsuppgifter som ger tillgång till privata konton.

Nu tar administratören av nu-domänen, Nu Domain, strid mot bedragarna.

– Phishing förstör förtroendet för internet och vi har som de andra toppdomänerna ett ansvar. Sedan vill vi förstås att våra kunder ska känna ett förtroende för .nu, säger Per Darnell, Sverigechef för Nu Domain.

Enligt Nu Domain är det idag inte ovanligt att det tar timmar eller dagar innan hela proceduren med att stänga ned en phishingsajt är slutförd. Framöver ska det gå mycket snabbare. Phinshingsajter som ligger under nu-domänen ska kunna stängas inom tio minuter.

För att få uppdaterade varningar om phishing har Nu Domain inlett ett samarbete med tre organisationer: Sitic, Markmonitor och Internet Identity.

– Det som är unikt med vår metod är att vi inrättat en administrativ rutin som gör att det går snabbt att stänga en sajt, säger Per Darnell.
Hela servernätverket ska dessutom snabbt kunna uppdateras.

Tidigare när Nu Domain har fått en anmälan om phishing har företaget först vänt sig till polisen för att kolla upp anklagelserna, så att man inte felaktigt stängt av någon. Nu kortas proceduren.

– Just i phishing-fallet får vi ta risken eftersom vi måste agera snabbt.

Enligt Per Darnell räcker det inte med att operatörerna stänger en adress eftersom bedragarna då snabbt byter till nya adresser.

– De blir mer och mer sofistikerade. Det enda sättet att stoppa dem är att toppdomänen stänger av domänen permanent.

Är nu-domänen mer drabbad av phishing än andra domäner?
– Nej, anledningen till att vi vidtar åtgärder är bara att vi har en av toppdomänerna på internet. Det här är lite av en demonstration mot andra toppdomäner som vi tycker också borde ta sitt ansvar

Fakta

Nu Domain är Sveriges tredje största leverantör av webbadresser, och säljer alla webbadresser som slutar med ändelsen nu. Idag finns mer än 150 000 domännamn registrerade, varav ca 100 000 i Sverige.