GOOGLE PAGES - enkelt och gratis
Google Pages är det absolut enklaste sättet att skaffa sig en webbplats och det är dessutom gratis. Om du saknar ett Gmail-konto måste du registrera dig först – annars är det bara att logga in hos pages.google.com.

Du bestämmer en subdomän enligt modellen minsida.googlepages.com. Sedan väljer du bland en rad mallar för att i nästa steg enkelt lägga in texter, länkar och bilder. Om du har arbetat med Office-paketet och har någon slags uppfattning om hur en hemsida bör se ut bygger du din första hemsida på en kvart.

Du kan maximalt lägga upp 100 megabyte – vilket mer än väl räcker för en ingångssida med fem undersidor. Den viktigaste begränsningen är att du inte kan koppla en egen domän till Google Pages, men det går alltid att köpa en domän och peka den mot din Google-sida.

Kostnad: Gratis.
Fördelar: Enkel.
Nackdelar: Ingen egen domän. Liten flexibilitet.
pages.google.com


TYPEPAD - använd bloggen som hemsida
Typepad är ett webbaserat bloggverktyg som fungerar utmärkt som hemsida, eftersom det finns stora möjligheter att förändra designen så att den mer ser ut som en företagssajt än en blogg.

Det går att välja mellan flera olika sajtstrukturer och ett stort antal designmallar. Det är också enkelt att flytta runt och ta bort olika element på sidan för att komma bort från bloggutseendet. Om du inte planerar att blogga regelbundet är det bäst att välja bort den klassiska bloggstrukturen där senaste inlägget publiceras högst upp i mitten av sidan.

Den största fördelen med Typepad är att du kan använda en egen domän kopplad till tjänsten samtidigt som du slipper skaffa ett webbhotellsabonnemang. Du kan testa Typepad gratis i 14 dagar och sedan har du en rad olika abonnemang att välja mellan beroende på dina behov. En småföretagare klarar sig med billigaste abonnemanget Basic.

Kostnad:
Från 340 kronor/år.
Fördelar: Enkel. Flexibel. Egen domän.
Nackdelar: Bloggutseende.
www.typepad.com


SITE STUDIO 6 PRO - html-editor för nybörjare
Site Studio 6 Pro är ett smidigt hemsidesprogram där du utifrån ett tjugotal mallar enkelt skapar hemsidor utan några egentliga kunskaper i html. Använder du programmets färdiga mallar behöver det bara ta ett par timmar.

Den stora fördelen mot billigare amerikanska motsvarigheter är att formspråket känns svenskt. Utgå från mallen och byt sedan ut texter, rubriker och menytexter. Justera färger, typsnitt, storlek på texten och så vidare. Du behöver inget ftp-program för att senare lägga upp sajten på ett webbhotell.

Du kan testa programmet gratis i 30 dagar och vill du fortsätta att använda Site Studio kostar det knappt 3 000 kronor inklusive ett begränsat supportavtal.

Det är nog bra med grundläggande webbkunskaper om man ska bygga en sajt med hjälp av Site Studio, men det är både roligare och enklare än de flesta tror.

Kostnad: 2990 kronor exkl moms, inkl supportavtal.
Fördelar: Svenskt formspråk. Flexibel.
Nackdelar: Kräver grundläggande webbkunskaper. Tar tid. Kräver webbhotell.
wwweffectivestudios.com


WORDPRESS - världens populäraste cms
Wordpress är ett av världens populäraste bloggverktyg. Det är dessutom enkelt att installera och hantera. Efter det att du installerat verktyget på ett webbhotell kan du välja mellan hundratals designmallar för att få ett utseende som passar ditt företag.

På Themes.wordpress.net går det att botanisera bland ett stort antal olika designmallar. Faktum är att det finns webbyråer som använder Wordpress som publiceringsverktyg åt sina kunder.

Det går lätt att utöka funktionaliteten med hundratals tilläggsprogram, eller plugins, som ni hittar på wordpress.org/extend/plugins. Här finns spamskydd, e-handelsmoduler, seo-tillägg och så vidare.

En viktig fördel med Wordpress är att det finns en stor community kring programmet vilket betyder att det alltid går att få snabb hjälp på projektets supportforum och att det hela tiden utvecklas nya program till bloggverktyget.

Flera webbhotell har också möjligheten att installera Wordpress via webbhotellets administrationsgränssnitt med några enkla klick.

Kostnad:
Gratis.
Fördelar: Flexibel. Många funktioner.
Nackdelar: Kräver grundläggande webbkunskaper. Tar tid.
www.wordpress.org