Wikia Search lanseras i en alfa-version, men är långt ifrån färdig.

– Vi vill göra det riktigt tydligt att när människor kommer och gör sökningar ska de inte förvänta sig en Google-dödare, säger Jimmy Wales till New York Times.

Istället ska Wikia Search, liksom Wikipedia, med tiden byggas upp och finjusteras av användarna.

Wikia Search bygger på öppen källkod och hur sökresultaten rankas kommer att redovisas öppet. Idag används en relativt enkel algoritm. Nu uppmanas användarna att betygsätta och diskutera sökresultaten. Responsen ska sedan användas för att gradvis förbättra sökresultaten.

Wikia Search är ett kommersiellt projekt, helt frikopplat från Wikimedia Foundations som driver Wikipedia, och ska dra in pengar genom annonser.

Men någon ”Google-dödare” är det som sagt inte man möts av på premiärdagen. Sökresultaten är få och av dålig kvalitet. Från flera håll hörs besvikna kommentarer.

Till exempel kallar Michael Arrington på Techcrunch Wikia Search för ”en av de största besvikelserna jag har haft obehaget att recensera” och skriver att förutom att sökresultaten är dåliga, så saknas det ”mänskliga elementet” i sökmotorn.

Så småningom kommer användaren själv att kunna redigera sökresultat men idag kan användaren inte göra så mycket mer än att bidra till miniartiklar som kommer upp ovanför sökresultaten och skapa sin egen profil med till exempel foto, intressen och nyckelord, för att sedan kommunicera med andra i ett socialt nätverk.

Jimmy Wales har dock höga ambitioner för Wikia Search. Han är kritisk till att så många förlitar sig till företag som Google, Yahoo och Microsoft, där värderingen av sajter sker utan insyn.

– Jag tycker att det är ohälsosamt för medborgarna i världen att så mycket av vår information kontrolleras ett så litet antal spelare, bakom stängda dörrar, säger han till New York Times.
– Vi har verkligen ingen möjlighet att förstå och påverka systemet.