– Det fanns ett hål i marknaden när det gäller tjänster för bloggare. Jag har gjort andra tjänster tidigare för bloggare, och det här kändes som ett naturligt nästa steg.

Så säger Jonas Lejon om sin nya sajt bloggbackup.se. Där kan användarna arkivera sina bloggar gratis, dock utan bilder eller annan information utöver själva inläggen. I Sverige är bloggarkivering inte jättestort, men Jonas Lejon tror att behovet kommer att växa. Framförallt när bloggare vill byta system eller plattform. Då behöver informationen exporteras och importeras.

– Att gå från en bloggtjänst till en annan är inte så vanligt i Sverige, men det är väldigt stort i Asien. Men dit har vi inte riktigt kommit än. Jag tror dock att det kommer blir vanligare, säger han.

I dagsläget fungerar tjänsten bäst med bloggverktygen Blogger och Wordpress, men det går att exportera information från alla bloggverktyg som erbjuder fullständiga rss-flöden från bloggarna.

Jonas Lejon jobbar till vardags som programmerare på en statlig myndighet och har i dagsläget inga planer på att bli rik på sin nya tjänst.

– Det vore trevligt om man kunde ta betalt, men än så länge kostar det mig inget att driva tjänsten. Om jag beslutar mig för att vända mig till en internationell marknad kanske det blir aktuellt att ta betalt i någon form. Skulle det komma tiotusen bloggare och registrera sig så skulle jag behöva lägga ner mer tid, men den svenska marknaden är relativt liten än så länge, avslutar Jonas Lejon.