Budskapet är tydligt – placering är viktigast av allt när du annonserar på nätet. Genom eyetrackingteknik har besökarbeteendet hos hundra personer undersökts. Bakom undersökningen står mediabyrån Mediacom, Msn.se, Aftonbladet.se och undersökningsföretaget Mejsel.
Ögats rörelse följer ett tydligt mönster när vi tittar på en sajt. I snitt ägnade deltagarna i undersökningen 34,3 sekunder åt att titta på varje sida de besökte. På nedanstående diagram visas var deltagarna fäste blicken mest under surfandet.
Som annonsör har man kort om tid att fånga intresset hos besökaren. Undersökningen visar att en annons finns i webbläsarfönstret under i genomsnitt 18 sekunder (när besökaren scrollar en sida) och att annonsen under den tiden bara får en sekunds uppmärksamhet. Besökaren sållar alltså oerhört snabbt bland webbsidans innehåll.
– Internet är som att spela strutfotboll. Besökarnas blick är väldigt hårt skuren när de surfar. Annonsens placering blir oerhört viktig. Den överskuggar de flesta andra aspekter, säger Fredrik Wallner, marknadschef på Microsoft Digital Advertising Solutions.
– Det är en skillnad mot till exempel tidningsmediet. På nätet finns inte utrymme för det perifiera på samma sätt. Chansen att möta besökaren skapas bara genom själva placeringen. Struten kan bli ännu smalare om man missbrukar mediet. Besökarna måste sättas i första rummet och det gäller att ha fingertoppskänsla, säger Daniel Lundqvist, som ansvarat för undersökningen hos Mejsel.
Undersökningen visar också vikten av att avsändaren är tydlig under hela exponeringstiden. Det finns helt enkelt inget utrymme för tiosekundersanimeringar där företagets varumärke bara ses de sista två sekunderna. Ska hög erinran uppnås måste varumärket finnas med hela tiden.
– Minneseffekten är 4-5 gånger större om varumärket visas direkt i bannern. Det gäller att fundera på vad som är den kritiska informationen. Det räcker med en sekund för att visa den, säger Fredrik Wallner.
– Det måste inte vara loggan som syns i annonsen. Det kan också vara någon form av signatur som människor förknippar med varumärket. Men det måste ha hög igenkänningsfaktor, säger Jimmy Rodhelind från Mediacom.
En av de sajter som varit med i testerna är Aftonbladet.se. Linda Lundberg är affärsutvecklare på sajten och tar med sig resultatet av undersökningen tillbaka till gänget bakom sajten.
Blir det förändringar på Aftonbladet.se efter att du sett resultatet av undersökningen?
– Det kommer helt klart få effekter, exakt hur det påverkar sajten är svårt att säga idag, men de nya kunskaperna är till för att driva utvecklingen framåt. Våra besökare är väldigt vana vid vår sajt, så eventuella förändringar får göras försiktigt, säger Linda Lundberg.