Lisa Förare Winbladh är en av Sveriges bästa matjournalister. Därför blir den nya matsajten Taffel extra intressant med Förare Winbladh som en av grundarna. Utöver henne står fem andra ”matnördar” (matjournalister) bakom sajten tillsammans med en utvecklare och en annonssäljare.

Det är intressant och kul att intiativet till en ny matsajt helt kommer från innehållssidan, även om man såklart får hoppas att grundarna även har en bra affärsplan för annonsintäkterna. Trots att det saknas information för annonsörer är det positivt att se att ett par annonser finns med från start.

Flera av grundarna bloggar sedan tidigare och har nu lagt in sina bloggar under Taffels vingar. Ett smart drag, eftersom de då kan dra nytta av sin gemensamma befintliga trafik vid annonsförsäljning och slipper börja från noll.

Vad gäller innehållet är det rätt och slätt utmärkt. Ett välfyllt godisförråd för den som gillar att läsa om mat. Bra matbilder är svåra att ta, vilket gör matjournalistik ganska dyrt att producera. Men Taffel drivs som sagt av erfarna matjournalister och bilderna är inget problem. Sajten är full av läckra matfoton. Till bilderna finns snärtiga rubriker och välformulerade texter som lockar till läsning.

Det är svårt att driva trafik till en ny nättidning, oavsett hur bra innehållet är. En stark mediepartner är nödvandig för att få starka siffror snabbt. Kanske särskilt 2008 när konkurrensen hårdnar – TV4 har lanserat Recept.nu och Expressen har gjort Alltommat.se till sin matsajt.

Vi hoppas att en så utmärkt sajt som Taffel ändå lyckas överleva som liten, passionerad sajt bland jättarnas storsatsningar.