Så är det dags för årets sammandrabbning i den svenska webbhotellsbranschen. I år firar testet femårsjubileum och som vanligt är det jämt i kampen mellan hotellen.

Prispressen i branschen har hållit i sig och trots att vi år för år skruvat upp kraven på testpaketen är priserna i år lägre än någonsin. Trots att vi definierat krav som är rimliga för ett vanligt småföretag som vill ha en hyfsat avancerad hemsida duger oftast webbhotellens privatpaket och till och med de riktiga lågbudgetalternativen är fullt tillräckliga.

Och kopplingen mellan servicenivå och pris är inte självklar. Liksom förra året har vi testat 14 hotell som gör ganska bra ifrån sig. Och sen har vi ett 15:e som aldrig ens är nära att vara med i matchen: Telia.

Förra året gjorde Telia entré i Internetworlds webbhotellstest med ett riktigt bottenresultat. Inga av problemen vi påtalade förra året är avhjälpta, istället har det tillkommit nya. Dock har vi år haft turen att – åtminstone ibland – stöta på tappra och hjälpsamma personer i Telias kundtjänst.
Därmed är det i år snarare med medlidande än fradgstänkt ilska som vi tvingas utse Telia till solklar förlorare.

Justerat urval

Den svenska webbhotellsbranschen är fortfarande späckad. Det finns långt fler webbhotell än vad som är praktiskt genomförbart att testa.

Förra året definierade vi därför ett tydligt urvalskriterium, nämligen: Vi testar de 15 största webbhotellen sett till antalet registrerade se-domäner.

Urvalskriteriet ligger fast, men trots det har det faktiska urvalet förändrats. Tidigare använde vi en färdigsorterad lista från .Se (som driver toppdomänen .se). I år har dock .Se slutat tillhandahålla denna lista och istället har vi fått utgå från rå statistik från .Se.

Medan .Se tidigare klumpat ihop vissa småaktörer som därmed förefallit vara en enda större aktör har vi istället behandlat dem som separata webbhotell. Slutresultatet är att City Network och Ballou tyvärr halkat ut från listan över de 15 största för att istället ersättas av Domänshop och Digikom.
Den enda övriga förändringen i urvalet är att Aleborg Solutions bytt namn till Binero.

Övervakning 3.0

Förra året hjälpte övervakningsbolaget Pingdom oss att kraftigt utveckla vår övervakning av webbhotellens servrar. Istället för att genom ett stickprov mäta upptiden på sajten vi lagt upp började vi mäta samtliga servrar för att på så sätt få en rättvisare siffra.

I år har vi tagit övervakningen ytterligare ett steg längre och webbhotellen har själva haft möjlighet att hjälpa till i kartläggningen. Därmed har vi ökat säkerheten eftersom vi verkligen mäter alla webbhotellsservrar (vi har givetvis kontrollerat att deras angivna uppgifter stämmer) samtidigt som ovidkommande extraservrar enklare kunnat sorteras bort.

Tre webbhotell har dock avstått denna möjlighet, nämligen Active 24, Loopia och Cliche. Dessa har vi därför övervakat på samma sätt som förra året vilket troligtvis är något till deras nackdel.

Men nu är det nog talat inför matchen. Den femte sammandrabbningen är här.
Vilket är Sveriges bästa webbhotell?

Ladda hem testet som pdf

Förra årets test - läs och jämför