Söket är sajtens paradnummer – tillsammans med lysande objektspresentationer är det så gott som perfekt uppbyggt. På egna sajten visas sökresultatet med en kort presentation och en bild av varje objekt. Objekten öppnas sedan i popup-fönster som är desamma på Hemnet.

All viktig information finns direkt tillgänglig: varje objekt har en liten ”knappsats” där du får årsredovisning, tips till mobilen med karta om hur du hittar dit, kort sagt allt du behöver och väldigt bra upplagt. Dessutom kan man få en påminnelse om visningen via sms.

En extra tjänst är att om man går in och ber om information om ett objekt till mobilen, och sedan inte skickar iväg den, kommer det efter en stund ett nytt sms med länk till support. Tjänsten levereras av Quedro, som gör samma sak för Svensk Fastighetsförmedling.

På minussidan finns som sagt bristen av tydlig information, exempelvis tjänster som verkar bra men som inte är särskilt väl förklarade. Fastighetsbyrån erbjuder ”värdering-online” och ”steget-före”, men är snåla med information om vad det innebär och när man bör välja tjänsterna.

På sajten finns också kontaktrutor som gärna kunde ha varit färdigifyllda, men där det istället står ”Skriv in ditt ärende i rutan”. Det vore bättre att göra det busenkelt för kunden att ta kontakt, tror vi.

En annan sak som är suverän men som kunde paketeras lite annorlunda är ”planeringsverktyget”. Namnet antyder att det är en interaktiv tjänst, därför blir vi besvikna när det ”bara” är en textguide. Det är onödigt att skapa för hög förväntan på innehållet.

Ytterligare en sak som vi är skeptiska till är bildvalet. Fastighetsbyrån har tagit fasta på att göra sajten glad och trevlig med stora bilder. Snyggt och fräscht. Men bildvalen är lite märkliga, texten om att sälja sin bostad ackompanjeras exempelvis av en kraftig närbild på två tomater.

Men nog klagat: Fastighetsbyråns sajt är i grunden utmärkt med ett magiskt bra sökningsfunktioner. Och bra objektspresentationer är trots allt den viktigaste biten för en mäklarsajt.
www.fastighetsbyran.se