Positionering i mobilen är redan en jättemarknad, men den har hittills varit begränsad beroende på användarens operatör eller brist på GPS-klient. Som första företag har Visibilly nu lyckats knyta Telia, 3, Tele 2 och Telenor till sig och kan därför erbjuda tjänster som fungerar oavsett vilken av dessa användaren nyttjar.

Det hela är egentligen en kommersiell utveckling av det samarbete som SOS Alarm inledde mellan operatörerna, genom vilket de fick tillgång till samtligas nätinterna positioneringsuppgifter för att snabbt hitta rätt i nödsituationer. Visibilly, å sin sida, får betala för uppgifterna och agerar sedan ”mäklare” för dessa data.
– Men vi har naturligtvis ett helt separat system från SOS Alarm, försäkrar Visibillys vd Kajsa Lundfall.

Arbetet för att skydda användarnas integritet har tagit lång tid. Tillsammans med branschorganisationen MORGAN har riktlinjer framlagts, som bland annat garanterar att användarna själva måste godkänna om de vill att deras position ska vara tillgänglig i Visibillys datasystem. Företaget går till och med steget längre och skickar ut regelbundna påminnelser till de som ansluter sig, i fall någon skulle ändra sig och vill försvinna ur systemet.

Visibillys affärsidé har två olika delar. Dels ska företag kunna skicka ut relevant information beroende på användarens geografiska position. Ett exempel är den mäklartjänst som låter mäklaren visa vilka hus som är till salu i användarnas närhet, om de befinner sig i ett område de gillar.
– Att positionera innehåll är populärt. Söktjänster enligt ”hitta närmaste”-modellen kommer utgöra en stor del av våra intäkter, säger Kajsa Lundfall.

Den andra delen av affärsidén handlar om ”kompishittartjänster”. Genom sådana kan du visa dina vänner var du befinner dig, exempelvis inom ett socialt nätverk eller en blogg. Ett exempel här är Schulmanbröderna, som använder Visibillys tjänst på den nya sajten 1000apor.se. Kajsa Lundfall gillar brödernas idé.
– De är roliga och riktigt fräcka.