Neville Hobson definierar webb 2.0 som en demokratisering av internet. Det handlar om att interagera och dela information på nätet. Och det måste företagen uppmärksamma annars är de illa ute.

- Att prata om hur många du når på marknaden hör inte ihop med webb 2.0. Det handlar om hur många du pratar med, säger Neville Hobson, som har kallats en guru inom sociala medier och hjälper företag att använda effektiv kommunikation i sin marknadsföring.

Han menar att de företag som inte tar hänsyn till sociala medier och att interagera med sina kunder har ett problem. Men till en låg kostnad har de mycket att vinna.

- Det har inflytande över allting företagen gör, beteende, attityd, mindset, uppmärksamhet – allting. De som inte ser social media som en marknadskanal har gjort ett misstag. Pengarna du spenderar på banners borde du istället lägga på engagemang.

Han tycker att företag borde anställa personer som förstår sig på sociala medier. De ska jobba med att skapa engagemang och nå mindre grupper på en nischmarknad.
- Det handlar om att bygga starka relationer, men med färre personer.

Betyder det slutet på traditionell marknadsföring? Nej, säger Neville Hobson, sociala medier bör läggas till i marknadsmixen. Exempelvis ska en blogg vara mer regel än undantag hos ett företag. Han hänvisar till flera, bland andra General Motors, en ”early adopter” där vice styrelseordförande har bloggat sedan 2005 och American Airlines som kommenterar deras flygningar och låter passagerarna komma till tals.

- Du måste göra saker på längre sikt och inte bara tänka i omsättning.
Något som ofta är främmande för företag i jakten på resultat.

Fakta är att det skrivs 1,3 miljoner bloggposter och startas 100 000 nya bloggar varje dag.

Neville Hobson pratar också mycket om mikroblogging på webbtjänster som Twitter och Jaiku. Han är själv en dedikerad Twitter-användare och tycker att tjänsterna har lite olika funktioner. Jaiku handlar mer om konversationer med möjlighet att kommentera, medan Twitter är snabba meddelanden om vad som händer just nu.

Ett av företagen han jobbar med är på väg att rulla ut en Twitter-satsning som en marknadsföringskampanj. Han menar att det är ofrånkomligt att något som Twitter också används för kommersiella syften.

- Det här är numera legitima kanaler att jobba med, men man vet inte om de finns kvar imorgon.
Det är osäkerheten kring sociala medier - om användarna finns så lever de, men utan dem finns ingenting.

Neville Hobson är på besök i Stockholm och talade på konferensen Disruptive Media på onsdagen.

Neville Hobson

Är: kommunikatör, bloggare och podcaster.
Från: Wokingham, Bershire utanför London, Storbritannien

Fakta

Facebook:
- Jag är splittrad. Jag tycker inte att Facebook är så användbart längre för det är för många människor att underhålla (drygt 400 vänner). Jag vet ett dussin personer som redan har tagit bort sina konton.

favorittjänster på nätet:

Twitter - mikroblogg
Twhirl – tredjepartsapplikation för att posta uppdateringar till flera mikrobloggar samtidigt
FriendFeed – aggregator av vad vännerna gör i sociala nätverk som Facebook och Twitter
Qik – tjänst för att sända live webb-tv från mobilen

mobilen?
- Det är ytterligare ett verktyg som befriar dig genom att du kan bära runt på den. Plattformen och tekniken för nätet i mobilen är redan här, men vi måste hitta nya affärsmodeller för att surfa på den. Just nu är det alldeles för dyrt.

framtiden?

- Att ta med sig själv som ett ”mynt” med alla sina egenskaper till där man är på internet.

vad han ser fram emot på nätet?

- Den dag då alla brandväggar stängs ner.

är Second Life dött (Neville Hobson är aktiv i Second Life)?
- Nej, men det har förändrats och glansen har mattats av. Många av dem som var där 2006-2007 har lämnat och deras förväntningar stämde inte överens. Men många är kvar för att experimentera med hur 3D världar kan se ut i framtiden.

vad gör du i Second Life?
- Jag tittar på vad olika företag gör där och går på planerade events som föreläsningar och konserter.