Sökjätten Google tystade alla tvivlare när bolaget levererade resultatet för årets första kvartal på torsdagskvällen svensk tid.

Bolaget redovisar en vinst efter skatt på 1,31 miljarder dollar, motsvarande 4,12 dollar per aktie. Det kan jämföras med en vinst på 1 miljard dollar, eller 3,18 dollar per aktie, motsvarande period i fjol.

Tar man bort engångskostnader och kostnader för optionsprogram stannade vinsten på 4,84 dollar per aktie, vilket är betydligt bättre än analytikernas förhoppningar som i genomsnitt låg på 4,53 dollar per aktie, enligt en sammanställning från Reuters.

Omsättningen ökade under kvartalet med 42 procent till 5,19 miljarder dollar. Här förväntade sig analytikerna en omsättning på 5,13 miljarder dollar.

- Pojkarna levererade, säger Colin Gillis, analytiker på Canaccord Adams till Reuters.

Googles aktie – som fallit kraftigt de senaste månaderna – steg med 11,5 procent till 501 dollar I efterhandeln på Wall Street.

- Det är tydligt för oss att vi är välpositionerade för 2008 och bortom det, oavsett vilket vilken typ av affärsklimat som finns runt om oss, sade Googles vd Eric Schmidt i samband med telefonkonferens till analytiker och journalister.

Den senaste veckan har det diskuterats fram och tillbaka om Googles storhetstid är förbi eller inte. I tisdags kom siffror som visar att för tredje månaden i rad är det allt färre som klickar på bolagets betalda sökordsannonser. Och bolaget har känt av en minskad aktivitet på den amerikanske marknaden men det vägs upp av framgångar i övriga delar av världen.

Enligt Google svarade USA för 49 procent av omsättningen jämfört med 53 procent motsvarande kvartal i fjol.

- Vår pågående utveckling inom sök, annonsering och tillämpningar drev fram en hälsosam global tillväxt inom våra produktområden, sade Schmidt.

Under kvartalet anställde Google 2 351 personer, varav 1 500 kom från förvärvet av Doubleclick. Vid utgången av kvartalet uppgick antalet anställda till 19 156.