Det som började som två olika projekt, ett i ledning av Peo Nilsson och ett av Anders Kyhlstedt, slogs ihop och bildade Booli. Peo Nilsson står för erfarenhet och engagerande ledarskap och Anders Kyhlstedt för högtflyende planer. Tillsammans leder de ett team på tio personer där alla är delägare och delaktiga.
Tjänsten lanserades i december 2007 och är i beta.

Men Booli har redan lyckats ge mäklarbranschen stora skälvan. Hemnets delägare har dragit igång en kampanj bland mäklarna som uppmanas protestera mot sajten för att den är störig för konsumenterna. Samtidigt hotar Mäklarsamfundet med stämning. Men Booli låter sig inte skrämmas.

Från maj ska hela Sverige täckas och fler funktioner är på gång. Som att kunna räkna ut boende- och energikostnad eller områdesbeskrivning med dagis och skolor. Idag finns snittpris, avståndsberäkning från en angiven adress, vägbeskrivning och information från Wikipedia om den kommun bostaden ligger i. Möjlighet till användargenererat innehåll kommer i höst.

Booli har inlett samarbeten med mäklare som nu visar foton direkt på objektet som kommer upp i sökmotorn. Och fler är på väg. Tjänsten är kostnadsfri för både mäklare och användare och indexerar alla objekt som finns ute på marknaden med länkar till respektive mäklare.

Affärsmodellen går dels ut på annonsering av bostadsnära tjänster som försäkringar, energibolag och bredband och dels på att sälja vidare den tekniska plattformen för andra att utveckla på. Booli-folket har med inspiration från Google byggt en sökmotor med kringtjänster som är skalbar.


Läs även vinnarintervjun med Anders Kyhlstedt

Fakta

Produkt: Sökmotor för bostäder
Startades: 2007
Anställda: 10
Ort: Stockholm och Uppsala
Omsättning: Budget på 4,5 miljoner kronor för 2008 och 16 miljoner för 2009, med utrymme för avvikelser.
Ägare: Bolaget ägs till 70% av de anställda och till 30% av externa investerare, där Firm Factory Network AB är den största med drygt 10%.
www.booli.se