Musik

Tipslistan med musiksajter var lång med alltifrån gratis musik i mobilen med Yoursongs till social musikredigering med Soundcloud. Den gemensamma tanken är att hitta nya vägar för distribution av musik som fortfarande håller sig inom lagens gränser. Samtidigt som ambitionen är lovvärd noterar vi att konkurrensen om användarna bara kommer att bli hårdare. Vilka som överlever återstår att se.

Mobilt

Mobilen som plattform blir allt viktigare. Dels när det gäller att utveckla effektivare webbtjänster som Momails mejltjänst och Squaces mobila webbläsare, men också som annonsutrymme för exempelvis Widespaces affiliatenätverk.

Sjukvård

Den svenska sjukvården har problem med tillgängligheten, men flera turer till sjukhuset kan numera undvikas. Virtuella läkarbesök och självtester via nätet är en växande trend med aktörer som till exempel Internetsjukhuset.se. Terapiprogram finns också online, exempelvis hos Wemind.

Affiliatemodellen

Två entreprenörer på topplistan har nischat sig inom resultatbaserad marknadsföring – så kallad affiliatemarknadsföring där affiliateföretaget administrerar ett nätverk av sajter för annonsörer att nå ut genom. Widespace gör det med mobilen som plattform och Tailsweep har inriktat sig på bloggar och sociala medier.

Anti-monopol

Booli och Familjeapoteket utmanar ett faktiskt monopol och Booli tar sikte på ett monopol i praktiken – Hemnet. Det uppskattas inte av Mäklarsamfundet. Familjeapoteket står redo för den dag då apoteksmonopolet slutligen avskaffas.

Valfri reklam

Konsumenterna är störda av reklambruset och därför testar flera entreprenörer valfri reklam. Det görs till exempel genom att erbjuda gratis musik i utbyte mot konsumentinformation hos Yoursongs, eller genom att låta konsumenten själv definiera behov och beställa erbjudanden via Mydemand.se.

Manlig dominans

Vi har på alla upptänkliga sätt sökt efter kvinnliga entreprenörer som använder nätets möjligheter. De är för få, men de vi listar är drivna och kreativa och kan förhoppningsvis inspirera fler kvinnor att hoppa på tåget. Tipsa oss gärna om de kvinnliga entreprenörer som du tycker att vi bör hålla ögonen på framöver:
internetworld@idg.se