Internetmarknaden i Indien är nyfödd. Det säger Rajiv Dingra, grundare av och vd för det indiska webb 2.0-företaget WAT Consulting. Trots att han med sina 23 år är lika nybakad som den indiska webbmarknaden är han redan inne på sin andra startup. Han uppskattar att den amerikanska internetmarknaden ligger fyra år före den indiska i mognad. I antal användare är försprånget inte lika stort.

– I USA består marknaden av 160 miljoner användare. Här är vi 40 miljoner. Men antalet fördubblas varje år så om två tre år når vi USA i antal användare, säger Rajiv Dingra.

Uppgifterna om hur många internetanvändare det finns i Indien varierar. Vissa källor anger 40 miljoner, men International Telecommunications Union, ITU, uppger att 5,3 procent av indierna var uppkopplade september 2007 vilket ger cirka 60 miljoner användare.

Att en så mager procentandel ger så många användare säger något om dynamiken och potentialen i Indiens webbmarknad. Så har också amerikanska riskkapitalbolag börjat investera i indiska startups. Det är fortfarande svårt att få såddkapital i Indien – alltså pengar som investeras tidigt i nystartade bolag. Men det händer. Exempelvis har den lokala sökmotorn Guruji.com redan från start finansierats av Sequoia Capital, samma bolag som tidigt investerade i Google.

Rajiv Dingra tror att riskkapitalet kommer att öka, och det finns ingen anledning att misstro honom.
– Om två år kommer marknaden i Indien att likna den vi såg i USA för två år sedan. Då fanns det väldigt mycket riskkapital i USA. Redan nu börjar det komma mycket pengar i Indien också – i fjol investerades 900 miljoner dollar i internetföretag här, säger Rajiv Dingra.

När man pratar intäkter är de marknader som hittills dragit in mest resebranschen, jobbsajter och äktenskapsannonser, Indiens motsvarighet till dejtingsajter.
– En del av de stora webb 1.0-portalerna gör möjligen också vinst på de annonsintäkter de drar in, bedömer Pranav Dharma, som bevakar den indiska internetmarknaden via bloggen Startupdunia.com.

Andra nättjänster som är stora i Indien är skvaller från Bollywood – landets stora filmscen – och nyheter om nationalsporten kricket. Både Rajiv Dingra och Pranav Dharma är dock missnöjda med innovationsklimatet på webben. Hittills har det mest startats kopior, och verklig innovation är fortfarande ganska ovanligt anser de.
– Men om två tre år kommer vi att se fem nya startups födas varje dag, tror Rajiv Dingra.

I dag beräknar han att det finns omkring 150 startups i landet. För några månader sedan var siffran 200. Ganska många har alltså fått lägga ner. Risken att misslyckas är förstås alltid hög när man lanserar en ny affärsidé, och i Indien är det kanske extra skakigt eftersom det trots allt inte finns något mogen marknad att tjäna pengar på än. Det är lätt att lockas av den fantastiska potentialen i antalet invånare. 1,12 miljarder ger en svindlande stor marknadsmöjlighet.

Men den infrastruktur som krävs för att skapa en jättemarknad finns ännu inte på plats. En vanlig indier har idag inte råd med en dator, än mindre en internetuppkoppling. Bredbandspenetrationen är således låg: bara 9 miljoner av 1,12 miljarder indier har fast lina enligt Telecom Regulatory Authority of India, TRAI.

Mobilmarknaden däremot ser ljusare ut på kort sikt. Mobilpenetrationen är 25 procent, det finns billiga lurar – 80 procent av de telefoner som säljs kostar under 650 kronor – och enligt ITU surfar cirka 38 miljoner människor i mobilen. Obegränsat med mobilsurf kostar hos den stora operatören Airtel under 70 kronor i månaden. Jämförelsevis tjänar en lågutbildad person kanske 500-1000 kronor i månaden medan ett högutbildat it-proffs inte sällan drar in uppemot 10 000 kronor i månaden.

Mobiltjänster är en marknad som Pranav Dharma tror starkt på när det gäller framtida intäkter. Det är också ett område där riskkapitalister nu lägger pengar. För den rena webbmarknaden tror Pranav Dharma på spel, lokala tjänster som biljettförsäljning samt lokalt sök. Det finns 21 officiella språk i Indien, och även om indier är kända för att vara bra på engelska är språkkunskapen förbehållen de högutbildade – bara 15-20 procent av befolkningen talar engelska.

För att nå massmarknaden är alltså innehåll och tjänster på de lokala språken nödvändiga. Sökföretaget Guruji.com har hittills hunnit lansera lokalt sök på fem olika språk, och har som mål att täcka alla. De ser, trots utmaningarna i infrastrukturen, väldigt positivt på framtiden för Indiens onlinemarknad.

– Hela Indien är i förändring och det är en väldigt bra tid för entreprenörer. Det finns en optimism här och många studenter vi pratar med är väldigt inne på att göra något eget, säger Anurag Dod, en av Gurujis grundare.

Han och hans medgrundare Gaurav Mishra flyttade hem från Silicon Valley för drygt två år sedan för att starta sin sökmotor. De är en del av en pågående trend, där allt fler välutbildade, högavlönade indiska ingenjörer hoppar av utlandskarriären för att satsa på den växande marknaden hemma.

– I Indien ser de att det finns gott om arbetskraft och lägre kostnader. Och infrastrukturen i landet håller på att bli bättre, säger Mandeep Khaira som jobbar på den anrika amerikanska riskkapitalfirman Bessemer Venture Partners.

Bessemer öppnade nyligen kontor i Indiens it-huvudstad Bangalore och investerar i år 3,3 miljarder kronor i Indien. Pengarna täcker alla branscher, men företagets intresse för teknikbolag har ökat, därav närvaron i Bangalore berättar Mandeep Khaira.

Så även om det finns utmaningar är framtidstron stark.
– När internetpenetrationen ökar kommer marknaden att fragmenteras utifrån landets olika språk. Men de marknadsgrupperna kommer fortfarande att vara tillräckligt stora för att nischa på. Just nu överväger Icann att lansera domännamn på de stora lokala språken tamil och telugu. Det är ett viktigt steg – folk vill kunna använda sitt eget språk, säger Rajiv Dingra.


Till Internetworlds nya temasida om internationella marknader

Fakta

Antal invånare: 1,12 miljarder
Språk: engelska, hindi, och ytterligare 20 lokala språk
Antal internetanvändare: 40-60 miljoner (beroende på källa)
Bredbandspenetration: 0,2%
Andel av befolkningen som har persondator: 2 %
Antal användare via mobil: 38 miljoner
Andel av befolkningen som har mobiltelefon: 25 %
Mest välbesökta inhemska sajt: Rediff.com – portal med populär mejltjänst
Mest använda sökmotor: Yahoo
Populäraste sociala nätverk: Orkut

Storleken. Indien är världens största fria marknad räknat i antalet människor. Även om dålig infrastruktur fortfarande är ett stort problem växer internetanvändandet sakta men säkert. Med över en miljard konsumenter är marknads-potentialen enorm.

Facit finns. Mycket av det som nu sker i Indien följer samma mönster som tidigare USA, Europa, Kina och andra marknader. Det går att lära av tidigare misstag och succéer, även om kulturella variationer naturligtvis existerar.

Kompetenstillgången. Indiens it-proffs har skaffat sig bra erfarenhet från många års offshore outsourcing. Och tusentals nya ingenjörer utexamineras varje år. Det är här du hittar framtidens webbproffs när den svenska kompetens-krisen slår till.