– Min analys bygger på att det inte finns någon sajt som är riktigt seriös för dem som är intresserade av att ladda ner programvara som löser de problem användarna har. Det kan vara till exempel säkerhetsproblem eller program för att göra surfande mer effektivt. Det finns massor av problem som kan lösas av mjukvara, men säkerhetsproblem är det som intresserar mig mest med tanke på potentialen. Exempelvis så gjorde SCB en rapport förra året som visade att 15 procent av de svenska internetanvändarna hade säkerhetsproblem under ett kvartal.

Vad får användarna?
– Vi rankar, testar och recenserar programvara, och förmedlar det både i text och i video för alla vill kanske inte läsa utan titta istället. Det här är en testperiod för att se vad användarna vill ha och vi kommer att bygga på funktioner varje kvartal. På Mjukvara.se kan användarna läsa om program på svenska skrivna av svenskar. Det här är mycket en produkt för vanliga svennar som vill lösa sina problem och inte vill gå till exempelvis Download.com. Det är det lokala alternativet.

– Många förstår inte vad de klickar ja till i programvara som de laddar ner och ofta läggs instoppade program också in på deras datorer. De flesta användare vill inte ha dem, men man får dem av okunskap. Är det gratis så finns det alltid en catch. Min poäng är att det finns problem i branschen och det är det vi ska hjälpa till med.

Hur ska användarna hitta till er?
– Genom sökmotorer. Användarna har problem, ställer frågor i sökmotorerna och då ska de hamna hos Mjukvara.se. Det ska jag få till genom positionering och att köpa sökord, min grej är att jag är duktig på SEO.

Vilka ligger bakom projektet?

– Jag, tillsammans med ett gäng skribenter för jag har inte själv den kompetensen utan är främst marknadsförare och säljare. Jag har bland annat en bakgrund från spelrelaterade projekt och det var när jag jobbade som konsult med olika typer av mjukvara som stödjer spel som jag insåg att det fanns en brist i det här segmentet.

Gör du det här på heltid?

– Såklart, jag gör det på 200 procent.

Vad är affärsmodellen för Mjukvara.se?
– Jag använder ett begrepp som jag kallar grötkapital, 50 procent av mitt matintag kommer från gröt alltså jag finansierar projektet själv. Det ärliga svaret är det inte är helt klart än. Annonsering är det mest troliga, men steget till att själv sälja programvara är inte långt. Det finns med som en framtida intressant möjlighet.

– I början ska man inte tänka på pengarna utan istället fokusera på att få användare. Och många startups behöver byta affärsmodell mer än en gång innan man får rätt på det. Säkerhet kommer bara att bli större för internet är de kriminellas paradis. Jag kanske till och med ska bygga egna säkerhetslösningar i framtiden.