Nova Spivack knappar på sin dator och pratar samtidigt. Simultant tittar han på vad användarna senast har lagt till i Twine – en applikation för den semantiska webben som Nova Spivack och hans team på företaget Radar Networks har utvecklat, och berättar om sin bakgrund från en familj av konstnärer. Hans morfar är Peter Drucker, managementkonsult och professor som myntade begreppet ”the knowledge economy” – den kunskapsbaserade ekonomin.

Men Nova Spivack vill göra mer än sin morfar och inte bara arbeta med teoretiska resonemang utan också bygga verktyg som går att använda. Därför har han skapat Twine som nu är i beta och är till för att addera innehåll till den semantiska webben.
– Den semantiska webben är ingenstans man går, ”åh, här är den semantiska webben”, den är bara ett nytt lager av den befintliga webben, säger han.

Den innebär en successiv förändring som kommer att göra våra liv lättare och brukar kallas webb 3.0. Men det är inte en naturlig följd av begreppet webb 2.0, utan mer en teknisk förlängning av hela webben. Idag är webben skriven i kodspråket xml, medan den semantiska webben skrivs i rdf. Med rdf struktureras informationen på internet enligt nya metoder som gör att mjukvaran förstår den. Det gör i sin tur webben smartare för användarna. En utveckling som företagen bör hålla koll på för att längre fram anpassa sitt webbinnehåll.

Webben kommer helt enkelt att kunna ge bättre svar på dina frågor i framtiden och redan nästa decennium tror Nova Spivack att den kommer att vara här.
– Webb 3.0 är webbens tredje decennium. 2009 kommer människor att använda den och 2010 kommer den verkligen att vara här och vara mainstream i många applikationer.

Nova Spivack är en evangelist för den semantiska webben och åker land och rike runt och pratar om den. Hans förnamn Nova betyder stjärna och den lyser starkt när man tittar på Nova Spivacks resa.

Han hackade kod redan i sjunde klass och började jobba extra i gymnasiet för mjukvaruföretag i Boston. Under första året på college extraknäckte han för Thinking Machines, ett revolutionerande företag på sin tid, som gjorde den snabbaste superdatorn och drevs av en rad kända entreprenörer. En av dem var Danny Hillis som idag driver Metaweb, också ett pionjärprojekt inom den semantiska webben.

Under collegeåren kom Nova Spivack in på AI, artificiell intelligens, och praktiserade på MIT, Massachusetts Institute of Technology, i Boston. Men inte så mycket för att skapa AI utan för att bevisa att det är omöjligt. För trots att han tror på den smarta datorn så tror han i motsats till många andra inte att den kan vara medveten som människan.
– Världsrymden är inte den slutgiltiga gränsen, det är medvetandet. Det förstår vi inte riktigt i vår tid som präglas av den vetenskapliga revolutionen. Det ligger utanför vårt paradigm.

– Det medvetna finns där. Du kan inte mäta det, men det finns där. Vill du skapa något som är medvetet – få ett barn. Men AI kan inte vara verkligt för det kan inte göra något mänskligt och medvetet. Det är att ge något en själ och det är bortom vetenskap och ingenjörskonst.

Nova Spivack är inte intresserad av AI. Han är intresserad av AS – artificial stupidity, artificell dumhet.
– Du behöver inte medvetande för att organisera e-postmeddelanden eller kalendrar i datorn och det är det vi ska lägga tid på. Inte att försöka göra maskiner som tar beslut åt oss, det är vi tillräckligt bra på själva, utan som kan göra oss bättre och hjälpa oss att hålla koll på saker för att göra oss mer flexibla.

Efter college var Nova Spivack med och startade ett av världens tio första webbföretag, Earth Web i New York. Då, 1994, gick verksamheten ut på att lära välgörenhetsorganisationer hur de kunde använda webben. Men snart gick det upp för Nova Spivack och gänget att det fanns en marknad i att bygga webbsidor åt stora företag.

1999 lämnade Nova Spivack Earth Web för att jobba på SRI, Stanford Research Institute, i Menlo Park, Silicon Valley, och bygga upp inkubatorverksamheten för startups. I samband med det, under 2001, startade han det som idag är Radar Networks. Grundtanken var redan då att hjälpa individer och grupper att bli smartare. 2003 hade han ett team på plats och de jobbade i några år med SRI för att utveckla mjukvara till ett projekt inom AI som gick ut på att skapa en assistent som hjälper till i kontorsmiljö.

2006 lämnade Radar Networks SRI, drog in sin första runda av riskkapital på fem miljoner dollar och flyttade in i en ombyggd lagerlokal i San Francisco.
– Det här är Hollywood för teknik. Jag vill vara nära dalen och SRI. En riskkapitalist vill investera högst en timmas körtid från kontoret och här finns den största koncentrationen av riskkapital i hela världen.

Med kapitalet byggde teamet på Radar Networks applikationen Twine med utgångspunkt i det de skapat på SRI. Twine är en portal, byggd för den semantiska webben, för att hjälpa människor att organisera deras intressen som hobby, jobb, familjeaktiviteter och företag. I Twine kan de skapa communitys och dela information som indexeras för den semantiska webben.
– Men vi försöker inte indexera allt innehåll, vi försöker inte vara Google. Vi vill ha information som har betydelse för människor.

Det kan till exempel vara information mellan organisationer som delar projekt eller säljer till varandra. Det kan bestå av anteckningar, en wiki, ett socialt nätverk, och allt innehåll som läggs in i Twine anpassas automatiskt till den semantiska webben.
– Det finns en skola som säger att gemene man ska indexera information till den semantiska webben, men det tror inte jag på. Det måste finnas verktyg som gör det och ett av dem är Twine.

Nova Spivack målar upp en bild av det nya ekosystemet runt den semantiska webben. Företag som jobbar med innehåll, marknadsföring, sökmotorer, mjukvaruleverantörer och utbildningsföretag.
– Det är ingen skillnad från när xml introducerades, nu är det rdf som baseras på xml. Och det kommer att finnas stora möjligheter för företag som kan hantera det.

Men han säger själv att han inte gör det för pengarna. Tjusningen ligger i att göra något han inte ser slutet på, och det finns självklart en risk och osäkerhet i projektet.
– Jag gör det för äventyret och intellektuell stimulans. Ville jag vara säker på att tjäna pengar skulle jag ha blivit bankman. När man jobbar med den senaste tekniken finns det en möjlighet att tjäna pengar, men det går långtifrån alltid. Det gick med Earth Web och det har gett mig en känsla av att det går igen.

Han är dock säker på att företagen kommer att tjäna pengar på utvecklingen av den semantiska webben och pekar på flera saker som kommer att bli bättre för dem som sök, informationshantering inom och mellan företag, och annonsering som tydliggör vilken trafik man vill ha och hur den kan nå fram.

– Den semantiska webben kommer att vara en strategisk konkurrensfördel inom några år och vill du som företag ligga i framkant ska du lära dig mer om det redan nu, säger Nova Spivack.
– Att implementera den är en investering att göra i framtiden, men framtiden är inte så långt borta.


Läs mer:
Vad är den semantiska webben?

Fakta

Ålder: 38 år.
Är: vd och grundare till Radar Networks och tibetansk buddist.
Drivkrafter: riktigt svåra problem och genombrott, att göra komplicerade system lätta att förstå, skriva och designa saker.
Ser fram emot på webben: idag har vi e-post som en ”killer app”, men om det är något jag skulle jobba på härnäst så hade det varit en ny förbättrad funktion av e-post.

Gör: utvecklar webbverktyget Twine som än så länge bara finns på engelska och är i betaversion.
Ligger i: San Francisco.
Antal anställda: 24.
Finansiering: Microsoft-grundaren Paul Allen ängelinvesterade 2005, serie A 2006 med fem miljoner och nyligen drog företaget in serie B och 13 miljoner dollar.
www.radarnetworks.com