De flesta affärsidéer som kommer till Jonas Gallons bord är ganska låghalta. Med det menar han att tekniksidan har stuckit iväg och blivit överutvecklad jämfört med vad som mer behövs för att få en idé att lyckas: marknad och affär.

– Entreprenören kan till och med ha tagit fram en prototyp utan att ha tänkt igenom vad produkten ska kosta och hur marknaden ser ut, säger Jonas Gallon, affärsutvecklare på
Teknopol, en organisation som hjälper nystartade företag att kommersialisera sina idéer med hjälp av pengar från Innovationsbron, Region Skåne och Almi Skåne.

Teknopol arbetar i inkubatorn Ideon Innovation i Lund, och använder sig av en genomarbetad modell för att hjälpa företagen från idé till stabilt bolag. Modellen innehåller tre delar: konceptfas, utvecklingsfas och kommersiell fas. Faserna är i sin tur indelade i totalt 18 steg som företaget ska igenom.

– Faserna handlar om att jobba igenom de tre dimensioner som krävs för att kommersialisera en idé: teknik, marknad och affär, berättar Jonas Gallon.

De flesta företag som Teknopol jobbar med bygger på en teknisk idé.
– Då gäller det att börja med att titta på vad kundnyttan är, vad det kommer att kosta och vad som finns på marknaden idag. Förvånansvärt många kommer till oss med tekniska idéer som vore jättebra att genomföra, men som skulle bli alldeles för dyra, säger Jonas Gallon.

När det gäller teknikbiten är möjligheterna att ta patent och på andra sätt skydda sin idé det första man tittar på. Det är förvånansvärt mycket som redan finns, berättar Jonas Gallon.

Det går ganska enkelt att själv söka i öppna patentdatabaser inledningsvis, men ska man sedan gå vidare och exempelvis söka patent är det bra att anlita en byrå, anser Jonas Gallon.

Utöver att idén ska vara ny, genomförbar och att det ska finnas en marknad för den, är det också viktigt att titta på vilken risk entreprenören är beredd att ta. Har man familj gäller det att förankra risktagandet hos sina närmaste.

– Är det okej att pengarna som skulle ha gått till semesterresan läggs i företaget istället? Sånt bör man diskutera innan man drar igång. Det kostar att starta företag, både blod, svett, tårar och en hel del pengar, säger Jonas Gallon.

– Just pengar brukar vara det som nystartade bolag tycker är kämpigast. Att få in en mindre summa tidigt, vanligen behövs 0,5–1 miljon, är förhållandevis enkelt, säger Jonas Gallon. Men när de pengarna är slut, man fortfarande är i ett tidigt stadium och behöver ytterligare 1–3 miljoner för att realisera sin idé – då är det tufft.

– Våra entreprenörer tycker att det går alldeles för mycket energi åt att hitta kapital.

Den bilden bekräftas av Magnus Åhmansson, en av grundarna av E-Guide of Sweden, ett företag som får stöd av Teknopol och jobbar utifrån deras modell.

– Processen från idé till där vi är idag har varit utmanande och lång. Det tuffaste var att komma så långt att det blev intressant för riskkapitalister. Många bolag ägnar upp till 80 procent av sin tid åt att ta in kapital. Vi har också haft sådana perioder, säger Magnus Åhmansson.

E-Guide of Swedens affärsidé är att placera handdatorer som utrustats med gps och laddats med stadsguider på tjusiga hotell. Stadsguiderna tipsar om mat, shopping och annat som affärsresenärer och turister är intresserade av. Ett pilotprojekt drar igång i slutet av sommaren på SAS Radisson i Malmö.

Grundarna bakom E-Guide har inte den vanliga Ideon-bakgrunden med att börja med en teknikidé. Istället visste de precis vad de ville göra, men kunde inget om den teknik som krävdes.

I inkubatorn har de fått hjälp med lokaler, att jobba igenom affärsprocesserna och kunskap om hur man får in kapital. Fördelen med att jobba med Teknopols modell anser Magnus Åhmansson har varit att den tvingar entreprenörerna att ta sig igenom även de delar man inte är bra på.
– Och det är avgörande om man ska få företaget att fungera, säger Magnus Åhmansson.

Mikael Kipowsky, inkubatorchef på Ideon Innovation, har sju års erfarenhet från att hjälpa entreprenörer att förverkliga sina idéer. Hans bästa råd för den som är på väg att starta ett eget är att först och främst samla information om vilket stöd som finns i den kommun och region där man bor.
– Om man har en idé med hög marknadspotential finns det mycket hjälp att få och mycket medel att söka, säger Mikael Kipowsky.

Dessutom ska man inte vara rädd för att flytta på sig – bedömningarna av ens idé, och förutsättningarna för att realisera den, kan variera mellan olika regioner.
– Här i Lund är vi exempelvis bra på den digitala sidan i och med att vi har Ericsson, och vi är starka på bioteknik.

En annan sak att tänka på om man vill starta eget är att man inte behöver ha en egen idé. Det räcker med drivkraft och entreprenörskap.
– Många innovationer skapas på universiteten. Det är inte säkert att forskare kan och vill driva sin innovation till kommersialisering på egen hand. Man kan hitta forskare att bilda bolag med via affärsnätverk, även om vi inte är så bra på att matchmejka har i Sverige.

Hur vet man då att en idé är bra? Mikael Kipowsky har två kritierier för bolag som ska få Ideons stöd: det ska finnas en innovativ höjd och en stor marknadspotential.
– Det ska finnas något unikt i affärsidén eller i affärsmodellen. Generellt brukar man titta på om det är något som går att skydda, säger Mikael Kipowsky.

När det gäller marknadspotential brukar man prata om hockeyklubba-effekten. Det ska finnas potential till en ordentlig tillväxtkurva.
– Idén kanske tar några år att utveckla, men sen vill man se att det kan växa exponentiellt. Men det handlar också väldigt mycket om magkänsla om man tror på en idé eller inte, säger Mikael Kipowsky.

På Ideon Innovation låter man ganska många företag testa sina vingar. De resurser som inkubatorn har lägger Mikael Kipowsky hellre på att låta många olika företag testa sin idé, snarare än att göra noggranna och dyra granskningar av företagsidéerna för att välja ut några få.

– Vill vi ha ett nytt Ericsson tror jag att vi måste ta ganska stora risker, säger Mikael Kipowsky.