Intresset var mycket stort för Almedalsseminariet om "journalismen", som pr-byrån Ullman PR arrangerade under tisdagen. Lokalen var fullspikad till sista plats och det trängdes folk i dörren. På scenen var det idel välkända medieprofiler, där den socialdemokratiske debattören Stig-Björn Ljunggren inledde.

- Bloggarna bidrar bara till att samma skvaller och halvsanningar får än större spridning än tidigare, säger Lars Adaktusson, som var en av debattörerna på scenen.

Stig-Björn Ljunggren hävdade att de traditionella medierna i stor utsträckning har tappat sitt samhällsansvar och istället fokuserar på att bli underhållning i alla avseenden. Ett del av problemet skulle vara att medierna mest återrapporterade vad andra redan en gång berättat.

- Vi måste bli bättre på att skaffa oss källor själva, och inte att lita på de traditionella medierna, som bara är ute efter att pumpa ut fler nyheter än konkurrenten, säger Stig-Björn Ljunggren.

Lars Adaktussion manade till ett större ansvarstagande från medierna själva och inte minst från de kontrollinstitut.

Debattörerna återkom regelmässigt till de nya medierna och deras inflytande. Några såg dessa som ett sätt att skapa sin egen plattform, andra som ett sätt att hitta nya källor till de traditionella medierna.

Viggo Cavling från Resume var den tredje på scenen, förutom arrangören själv, Harald Ullman. Och Viggo Cavling stack inte under stolen med att han vet hur dagens slipsten ska dras, även om det betyder ett ibland överdrivet snabbt nyhetstempo.

- Visst kan kvaliteten bli lidande när vi pumpar ut mängder med nyheter varje dag. Men om det är ett högt tempo som våra läsare vill ha, då tänker jag ge dem det, säger han.

Årets upplaga av politikerveckan i Almedalen är annars mer intensiv än någonsin. Det talas till och med om rekord i antal seminarier.

Bland aktörerna på plats märks bland annat Piratpartiet och Föreningen Open Source Sweden. Dessutom arrangerar Computer Sweden, Internetworlds systertidning, ett antal seminarier tillsammans med ett antal it-företag och it-organisationer.