Nyhetspriset 2008 tilldelades under onsdagen Oscar Swartz, känd debattör och skribent.

– Det känns bra och jag tycker dessutom att priset är välförtjänt, säger han själv.

Nyhetspriset delas ut av Politikerbloggen, och ska lyfta fram personer som bidragit till utvecklingen av medborgarjournalistiken. Förra året, då priset instiftades, gick det till bloggaren Magnus Ljungkvist.

– Jag skriver ju även krönikor i olika tidningar, bland annat i Computer Sweden. Men när man bloggar blir responsen så mycket mer direkt och mycket mer omfattande. Även om jag har mycket fler läsare i papperstidningar så ger dessa artiklar mycket mindre respons och feedback än mina blogginlägg, säger Oscar Swartz.

Många hävdar att en stor del av kommentarerna man får är destruktiva och ofta osakliga.

– Jag har själv inte upplevt så mycket av det, och min bedömning är att problemet är mindre än det ibland utmålas som, säger Oscar Swartz.

Nu ska Oscar Swartz skriva en bok om hur den nya tekniken förändrar affärsmodellen, delvis med devisen "Creative Destruction", kreativ förstörelse.

Att Oscar Swartz engagemang i FRA-debatten har bidragit till priset är uppenbart och bekräftas också av Fredrik Andersson, chef för public affairs på Prime PR, som bidrar med 20 000 kronor till vinnaren.

– Han har skrivit om FRA på ett eller annat sätt i många år och nu kan vi se hur stor den har blivit. Oscar Swartz ger inte upp och det är värt att uppmärksamma på det här sättet, säger han.

Han medger att han själv är förvånad över hur stor frågan blivit, och tror att den här sortens påverkan bara kommer att öka i betydelse.

– Både FRA-frågan och Obamas kampanj visar hur agendan idag sätts på ett helt nytt sätt, säger Fredrik Andersson.

Skälet till att Prime PR är med och sponsrar priset beror bland annat på att bloggarna bara ökat i betydelse även för bloggarna.

– Själva bloggosfären är enorm, men det är de enskilda bloggarna som gör skillnad, säger Fredrik Andersson.