– Ju fler vykort som skickas desto fler upptäcker möjligheten att skicka personliga vykort med egna motiv tagna med digitalkameran eller mobilen. Tjänsten har funnits sedan 2004 och antalet skickade vykort ökar för varje år.

Skickar vi fler vykort under sommaren? 
– Ja. Sommarsemestern, påsken och alla hjärtans dag betyder högsäsong för vykort. Men den klart största toppen har vi i december.

– Förra julen skickades omkring 40 miljoner julkort. Det är lika många som i början på 1980-talet när vykort inte hade konkurrens från mobil- och e-posthälsningar.

Okej, men om vi håller oss till er webb- och mobiltjänst, varifrån man alltså kan skicka "riktiga vykort" direkt från datorn eller mobilen: Hur ser utvecklingen ut sedan starten 2004? 
– Första året skickades cirka 78 000 vykort. 2005 var siffran 95 000, 2006 cirka 143 000 och förra året 242 000 vykort.

Hur står er mobila applikation i förhållande till webbtjänsten i fråga om antal skickade vykort? 
– Vår mobila applikation kräver att du har en viss typ av Nokiamodell, och alla mobiler har inte tillräckligt bra kamera än. Så det är betydligt fler som använder webbtjänsten än mobiltjänsten än så länge. Men jag är övertygad om att andelen "mobilvykort" kommer fortsätta att växa.

Det finns en del privata företag som precis som ni erbjuder konsumenterna att "skicka riktiga vykort direkt från datorn". De här aktörerna är ju på sätt och vis både konkurrenter och samtidigt kunder till Posten. Hur ser du på det ? 
– Att det finns flera aktörer visar att det finns ett stort intresse för traditionella vykort, och det är roligt. Visst får vi fullt porto för konkurrenternas vykort, men vi vill naturligtvis att kunderna ska använda Postens tjänster.

Men ni och exempelvis MrPostman konkurrerar ju inte på lika villkor? Ni skulle kunna pressa priserna mycket lägre än era konkurrenter då ni i praktiken inte behöver ta hänsyn till någon portokostnad för er tjänst?
– Vi vill erbjuda prisvärda tjänster som underlättar för konsumenterna, och vi är inte ute efter att konkurrera ut andra aktörer.

Till sist:
Hur ser förväntningarna ut för er webb- och mobilvykortstjänst framöver?

– I år och de kommande åren räknar vi med en 50-procentig ökning för varje år. Till och med juli 2008 har vi en ökning med drygt 75 procent jämfört med samma period förra året, så det ser lovande ut!


Postens vykortstjänst:

www.riktigavykort.se

Några av Postens "vykortskonkurrenter" på nätet:

www.dinavykort.se
www.evykort.com
www.mrpostman.se