– Antingen är jag här på en dyr semester, eller så blir det något bra.
Fredrik Gjardman landade förra hösten i Singapore med spenderbyxorna i bagaget. Han har bland annat varit delägare i e-handelssajten Inwarehouse, som såldes till konkurrenten Komplett i fjol, samt startat och sålt företaget New Media, som levererade en plattform för distribution av finansiell information.
Pengarna från framför allt försäljningen av New Media, en affär som gick igenom alldeles innan kraschen 2000, ska Fredrik Gjardman nu satsa på den asiatiska marknaden. Han berättar att det till stor del är kärleken till Asien som drar.
– Tittar man på världen idag och funderar på var man vill flytta som svensk är valet av Asien självklart. Speciellt om man jobbar inom online, säger Fredrik Gjardman.
Att det blev just Singapore handlar dock inte i första hand om att marknaden här är intressant – Fredrik Gjardman tycker att den är syntetisk.
– Staten har sina fingrar med överallt. Det gör det svårt att driva entreprenörsverksamhet i Singapore.
Det är istället närheten till övriga asiatiska marknader som lockar. I första hand är Fredrik Gjardman intresserad av Indonesien, Vietnam, Kina och till viss del även Malaysia.
– Thailand kan kanske bli något också, säger Fredrik Gjardman som hittills hunnit investera i ett svenskdrivet bolag som verkar på flera olika asiatiska marknader –även Singapores.
Investeringsobjektet heter Lifestyle och drivs av tre svenska killar som har startat Hongkongs motsvarighet till Stureplan.se. Nu har de även dragit igång exklusiva livsstilssajter i Singapore och Bangkok. Två av Lifestyles grundare, Sebastian Svensson och Richard Nilsson, sitter i Fredrik Gjardmans snyggt inredda lokaler i Chinatown i Singapore.
Men det finns plats för fler företag, och Fredrik Gjardmans investeringsrunda har bara börjat. När Internetworld träffar honom i Singapore pratar han även med ett företag som ska gå in på den heta bostadsmarknaden i Singapore med en bostadssajt, och förhandlingar pågår med en hotellbokningssajt.
– Jag siktar på att ha sex eller sju rörelser med någon form av röd tråd, så att de kan dra nytta av varandra. Alla kommer inte att funka, men det räcker att några av dem blir bra, säger Fredrik Gjardman.
Ett företag som funnits relativt länge i Singapore är det stora internationella marknadsförings– och kommunikationsföretaget Aegis, som bland annat äger mediebyrån Carat och det digitala nätverket Isobar. Svenske Patrick Ståhle är regional vd för Aegis verksamhet i Asien och Australien, vilket innebär att han ansvarar för 49 bolag i 13 länder med 1 600 anställda. I snitt är 30 procent av verksamheten digital, berättar Patrick Ståhle som har bott i Singapore i två år.
Patrick Sthåle, vd för Ageis i Asien
– När jag var i Sverige och besökte Sime slog det mig att man inte tittar på Asien i Sverige. Detta trots att man ofta har kommit långt här. Japanska ungdomar tillbringar tre timmar om dagen med sina mobiltelefoner och många asiater surfar med mobilen istället för med datorn eftersom infrastrukturen saknas, säger Patrick Ståhle.
Den webbmarknad som växer fram i Asien nu är en annan än den vi känner från väst. Och tvärtemot vad gängse bilden ofta är, ligger man inte alltid efter i öst, men man gör saker annorlunda. Patrick Ståhle berättar att Aegis har ett bolag i Korea som är specialiserat på användargränssnitt och hur man paketerar mobilt innehåll.
Även om närvaron av utländska bolag i Singapore är hög saknar Patrick Ståhle fortfarande många.
– Jag är förvånad över att det finns så få moderna svenska bolag här, det finns inga internet- eller mediebolag. Vi ska inte underskatta vår kompetens i Sverige – vi är bra på det här. Men vi kan lätt bli ifrånsprungna om vi inte förstår vad som händer, säger Patrick Ståhle.
Han säger att han skämtsamt brukar kalla Sverige för ett museum:
– När jag kommer tillbaka är Europa likadant som när jag lämnade det. Men här i Asien händer det väldigt mycket. Här är man blixtsnabb med att ta till sig det nya och se vad man behöver lära sig, säger Patrick Ståhle.
Ett område där Aegis ligger före lokala aktörer är sökmarknadsföring; sökmotoroptimering och försäljning av sökord. Sökmarknadsföringen har inte slagit igenom i Asien än, men man har börjat förstå att det är viktigt, berättar Patrick Ståhle. Aegis köpte för ett par år sedan upp svenska sökföretaget Webanalys, som nu heter Iprospect, och som lanserats i sju asiatiska länder.
– Förhoppningsvis kommer vi även att täcka resten innan året är slut, säger Patrick Ståhle.
Aegis asiatiska verksamhet går mycket bra och Patrick Ståhle berättar att de är fullbelagda.
– Vi kan inte växa snabbare eftersom vi helt enkelt inte kan rekrytera folk snabbare – det finns inte tillräckligt många med rätt kompetens, säger Patrick Ståhle.
Han rekommenderar kollegor hemma i Sverige att satsa på Singapore och de sydostasiatiska marknaderna. Även om det är svårt att komma in och börja med exempelvis produktion av webbkampanjer direkt, innan man kan kulturen. Och man måste tänka mobilt – på alla marknader utom Singapores, där pc-penetrationen är hög och wifi-täckningen i stort sett 100 procent.
– Fortfarande ligger mycket pengar i infrastruktur, som att bygga hemsidor. E-handel är ännu inte så utvecklat, så är man duktig på e-commerce finns det en klar potentiell marknad här. Det är bra att ha erfarenhet från Sverige och veta vad man kan göra och inte kan göra, men försprånget krymper fort, säger Patrick Ståhle.