När bloggboomen slog till sades det att bloggvärlden behövde mogna, bli mer seriös, innan den kunde spela någon riktig roll i det offentliga samtalet. Numera saknas det knappast bloggar med både bredd och djup.
Men många journalister vet fortfarande inte riktigt hur de ska förhålla sig till bloggfloran. Ämnen som rör upp livliga politiska debatter i bloggosfären tar alltjämt lång tid att nå allmänredaktionerna. Glappet är särskilt stort när det gäller frågor som berör internet, som fildelning, filter och övervakning.
Det går en filter- och censurvåg genom EU och hela västvärlden, något som i förlängningen kan påverka alla som använder nätet i Sverige. Mainstream-medierna har en enormt viktig uppgift i att upplysa och informera. I stället behandlas internetpolitiken som en fråga i marginalen. Ett uppenbart exempel är FRA-lagen, som dök upp i papperstidningarna i sista stund.
Misstänksamheten mellan gamla och nya medier gör inte läget bättre. Ibland verkar det som om båda sidor lider av en kombination av hybris och uselt självförtroende. En hel del bloggare gillar att raljera över de föråldrade, snudd på irrelevanta ”gammelmedierna” – men samma bloggare kan bli rosenrasande när mediesajterna ignorerar bloggdrev eller plockar bort blogglänkar.
Tidningsredaktionerna, å sin sida, bemöter alltför ofta de heta bloggdebatterna med tystnad, i stället för att använda sina resurser till att skaffa nya kunskaper, förklara och fördjupa.
Sådana attityder gynnar ingen. De populära bloggarna borde förstå att de har makt och helt enkelt skippa det oklädsamma lillebrorskomplexet. Och för "gammelmedierna" är det hög tid att skaka av sig beröringsskräcken.
Karin Rebas
____
Karin Rebas är journalist och samhällsdebattör och arbetar på Liberala nyhetsbyrån som ledarskribent.