Det är snart tio år sedan den förra versionen av Muf.se såg dagens ljus. Förbundet var då tidigt ute med communitytjänster men med åren har omvärlden sprungit ikapp. Det är nu dags för nästa kliv och sedan ett halvår tillbaka har flera personer på det centrala kansliet arbetat med att ta fram nya Muf.se. Det rör sig inte bara om en redesign eller en uppdatering. Den här gången börjar de från scratch. Bland annat släpps besökarna in på sajten i större utsträckning än tidigare.

– Vi började med att fråga oss hur onlinenärvaron borde se ut. Muf har som ambition att bli den mest genomlysta politiska organisation som finns, säger Niklas Wykman, förbundsordförande.

Fokus på nya Muf.se ligger på öppenhet, både mot de egna medlemmarna och mot omvärlden. På Muf.se ska även kritiker kunna bidra med åsikter och innehåll. Vem som helst ska i princip kunna skriva en artikel, bifoga en bild eller ett videoklipp och sedan hamna på sajtens förstasida. Dock sker en granskning av innehållet innan det går ut på nätet.

Finns det inte risk att ni tar bort inlägg som är alltför kritiska?
– Vi gör granskningen av juridiska skäl. Men om någon är missnöjd över något så ska han eller hon kunna skriva det och bli publicerad. De vanliga politiska partierna är tråkiga på nätet. Du hittar till exempel ingen FRA-kritik på Moderat.se, säger Niklas Wykman.

Fram till idag har Moderata ungdomsförbundet även haft ett intranät i form av systemet First Class. Det lämnas nu och istället läggs även interna handlingar och dokument upp på den externa sajten. Ambitionen är att vara så transparent som möjligt.

Nya Muf.se har ett antal små funktioner som alla ska trigga besökarna lite extra. Till exempel går det att ange vilken partitillhörighet man har när man kommenterar ett inlägg eller en artikel. Det går också att publicera innehåll från mobilen, vilket kan hjälpa till att mobilisera organisationen i valtider enligt Niklas Wykman.

– Vi vill inte ha fem personer som uppdaterar. Vi vill ha 5000, säger han.

En del av sajten som Muf hoppas ska användas flitigt är kalendern. Där kan vem som helst skapa egna aktiviteter och det krävs ingen organisatorisk tillhörighet för att till exempel lägga in ett möte där man vill diskutera en politisk fråga.

Förhoppningen är att den nya kalendern bidrar till att medlemmar i mindre städer upptäcker och träffar varandra. Kalendern går även att publicera separat som en del av en blogg eller en sajt i form av embed-kod som lyfts in på den egna sajten.

Tekniken bakom sajten har Muf byggt själva, men med öppna standarder. Webbutvecklaren Tomas Billborn har haft huvudansvaret för tekniken och organisationssekreteraren Elvira Hellsten Öberg har stått för formen. Men teamet har även tagit hjälp av medlemmarna i förbundet.

Med den nya sajten hoppas Muf staka ut vägen för andra politiska parti- och förbundssajter.

– Du äger inte kommunikationen på nätet. Det gäller att skapa en plattform som handlar om att både skapa och sprida information. Förut var vår sajt exkluderande mot dem som inte var moderater, nu ska du kunna vara ”moderat för en dag”. Sajten gör ingen skillnad på om du är vänsterpartist eller moderat, säger Niklas Wykman.

Fakta

Webbteam
Gustaf Stenlund, pressekreterare
Tomas Billborn, webmaster
Elvira Hellsten Öberg, grafisk formgivare

Ansvariga
Lars Rådén, generalsekreterare
Niklas Wykman, förbundsordförande
_______________________________________________

  • Möjlighet för vem som helst att bidra med innehåll till sajten
  • Kalender som vem som helst kan skapa aktiviteter i
  • Nya funktioner för video- och bildpublicering
  • Möjlighet att publicera innehåll från mobilen
  • Ersätter både intranät och extern sajt för förbundets medlemmar