Att han har energi och vågar stå för sina åsikter. Det är Johan Staël von Holsteins viktigaste egenskaper som ledare, om man frågar honom själv.

– Jag vågar visa svaghet – och står för mina styrkor.

Ett exempel på hans öppenhet ges direkt när Internetworld kliver innanför dörren på hans kontor på Iqube. Det är en stressig dag. Vi har fått en timme med inkubatorns vd på grund av ett återbud. Exakt hur stressigt läget är förstår vi när Johan Staël von Holstein konstaterar att han har bra simultankapacitet och kommer att arbeta under intervjuns gång, eftersom han är mitt uppe i en nyemission för Iqube och behöver dra in mer pengar på bara några timmar.

– Vi stänger imorgon och jag har inte fått in de pengar jag vill. Jag vill dra in så mycket att jag aldrig behöver oroa mig över det mer. Eller i alla fall inte på väldigt länge.

Så ärlig skulle 95 procent inte vara i samma situation, kommenterar Johan Staël von Holstein några minuter senare när vi diskuterar hans chefsegenskaper.

– Min ärlighet skaffar mig inte alltid vänner. Men folk vet var de har mig. Jag skulle inte ljuga, inte någonsin.

Johan Staël von Holsteins karisma har smittat många. De som arbetat med honom berättar om en högaktiv, inspirerande ledare som ställer höga krav. När Internetworld frågar vad som gör en ledare inspirerande säger han att det är något man inte klarar av att bli på egen hand. 

– Man måste ha någon som stöttar en och man behöver ha lite framgång, så att man får självförtroende. Jag tror inte att jag var inspirerande för någon innan 1992-1993. Då började jag jobba för Jan Stenbeck, han gav mig ansvar och lät framgångarna bygga mitt självförtroende.

Är Jan Stenbeck din förebild som ledare?
– De bästa sidorna hos Jan kan jag inte leva upp till. Och de sämsta skulle jag inte vilja ha. Men på många sätt är Jan den skickligaste människa jag känt. Ingen människa eller ledare är enbart god eller enbart dålig, fortsätter Johan Staël von Hol-
stein. Han tycker att Zlatan är en fantastisk förebild.

– Men han har sitt temperament. Bertil Hult är en fantastisk entreprenör och människokännare, Björn Nordstrand en fantastisk människa och familjefar. Och Richard Branson verkar vara hur underbar som helst, men jag känner inte honom så jag vet inte vilka hans dåliga sidor är.

Vilka är dina dåliga sidor som ledare?
– Jag har ett fruktansvärt temperament. Jag blir så jävla förbannad när folk inte förstår vad jag menar. Det beror på att jag har för mycket att göra och för många bollar i luften. Jag önskar att jag vore lugnare.

För att hjälpa sina entreprenörer att bli inspirerande ledare brukar Johan Staël von Holstein både stötta och piska, berättar han. Och han ger sina medarbetare smarta mål.

– De behöver inte göra alla misstag som jag och andra på Iqube har gjort. De får vara i en miljö där alla vill mycket, och får min energi.

Johan Staël von Holstein blir ofta uppmärksammad för sina provocerande uttalanden. Även öga mot öga är han stundtals provocerande för den som vuxit upp i en svensk kulturmiljö. »Den som har upplevt mest när han dör vinner«, »det största problemet i Sverige är att folk är bortklemade« och »jag har inte råd att jobba mindre«, är uttalanden som kommer snabbt och tvärsäkert. Och han lever som han lär: När Internetworld träffar honom säger han sig vara mer eller mindre utarbetad.

– Fortsätter jag så här blir det katastrof.

Under samtalets gång visar sig dock vissa nyanser. Visserligen förväntar sig Johan Staël von Holstein att entreprenörerna i hans inkubator ska arbeta 12-13 timmar om dagen plus helger. Men i gengäld tycker han att man ska vara ledig ordentligt när man väl är ledig. Själv har han tagit sju sabbatsår under sin karriär – år 2001bodde han med familjen i Verbier, åkte skidor och klättrade i berg.

– År 2013-2014 kan jag tänka mig att ta sabbatsår igen och bo någonstans där barnen får lära sig ett nytt språk, eller luffa runt med dem.

I Sverige har han inte blivit hyllad sedan it-bubblan sprack – som en av galjonsfigurerna i den första internetvågen har han fått bära hundhuvudet för mycket av vad som hände och kommer kanske aldrig att bli helt förlåten.

Internationellt är man dock inte lika långsint. I april blev Johan Staël von Holstein utsedd till Global Leader of Tomorrow av den amerikanska tidskriften Chief Executive Magazine, en prestigefylld utmärkelse som han delar med tolv andra internationella ledare.

Är du krävande som chef, Johan?
– Som fasen! svarar han blixtsnabbt. Du kan inte bara vara inspirerande, du måste ställa krav också. Folk måste leverera, göra vettiga saker med den energi de har.

En av grundpelarna för Iqubes verksamhet är att man tittar mer på människan än på affärsidén när man bestämmer vilka entreprenörer och bolag man ska ta in. Anledningen är att teknik och marknad förändras fort – vad som är hett idag kanske är helt utspelat om tio år, och Iqube satsar långsiktigt. Det viktiga är istället att entreprenören har »det«. »Det« definierar han som energi. Energi, vilja och drivkraft är vad han letar efter hos entreprenörer.

– Sen spelar det ingen roll vad deras drivkraft är – om det är hämnd, kärlek... Bara de kommer tidigt på morgonen, stannar till sent på kvällen och är här på helgerna. Hårt arbete är vad som fäller avgörandet mellan framgång och fiasko i alla företag.

Själv arbetar han idag hårdare än han skulle önska. På frågan varför han inte drar ner på tempot svarar han att han inte har råd. Och Internetworlds försiktiga fråga om att dra ner på levnadsstandarden möter inget gehör. Johan Staël von Holstein vill ha råd att resa mycket, att ta sabbatsår i Verbier och ge sin familj ekonomisk trygghet om något skulle hända honom.

– Problemet är att jag ligger tolv år efter. Hade jag varit 33 år idag hade det varit en annan sak. Men jag har förlorat fem år på ett företag som inte blev något, och tagit sju sabbatsår. Nu är jag 45 år och vill hellre vara med min familj och mina barn.

Även om han förespråkar att svenskar ska jobba mer – och tycker att vi ska tänka på de barn som svälter i Afrika om vi inte har lust att jobba mycket – har han också en respekt för att olika människor vill olika saker.

– Jag tror att den som har upplevt mest när han dör vinner. Men det finns folk som vill sitta i ett hus utanför Gävle, göra yoga och titta inåt. Och visst – vad som är rätt för honom är rätt för honom, vad som är rätt för mig är rätt för mig. Jag respekterar alla människors rätt att göra som de vill, utom när de förväntar sig att andra ska betala för det.

Efter en knapp timme med Johan Staël von Holstein, minus två pauser då det ringer i hans telefon och vi får vänta utanför, är det dags att gå – han ska med en taxi till Arlanda.

Två dagar senare hör vi av oss för att fråga hur det gick med nyemissionen. Johan Staël von Holstein svarar på telefon från Madrid och säger att det inte gick hela vägen. 50 miljoner av de önskade 70 fick han in.

– Det hade räckt med 30 så egentligen var det jättelyckat. Men jag hade gärna rest 20 till. Jag ska försöka göra det under sommaren – så får jag lugn och ro sen.

Fakta

»Väldigt många saknar samhällsansvar och har för lite integritet. Jag skäms över hur lite välgörenhet som görs av de riktigt rika i Sverige. Men en bra ledare är Johan Ernst Nilsson. Han ägnar sina föreläsningar åt att motivera och engagera, och bjuder på vad han själv har lärt sig. Han står emot kritiken från Jantarna.«
________________________________________________

  • Ta risker. 
  • Bjud på dig själv.
  • Visa din ståndpunkt.
  • Var lyhörd och stödjande.
  • Gå kurser – i retorik och i ledarskap.
  • Man kan bli bättre på allt.

_______________________________________________

Gör: Driver inkubatorn Iqube
Ålder:
45
Drivkraft: »Att skapa långsiktig trygghet och ta hand om min
familj. Men också revanschlusta, alltför många ifrågasätter
huruvida jag är en duktig entreprenör.«