Inte först i världen, men ändå tidigt ute och långt före många konkurrenter. Aftonbladets satsning på att knyta ihop papperstidningen med det mobila innehållet är stor och de drar hela lasset själva.
- Vi har verkligen sett framtiden och inte minst Iphone har verkligen drivit på utvecklingen snabbt för mobilt innehåll, säger Richard Sandenskog, Investment Manager på Aftonbladet Tillväxtmedier, en av aktörerna på Aftonbladet som drivit fram den nya tjänsten.
I dagens utgåva av Aftonbladet kommer ett antal av artiklarna att ha en "tagg", som skulle kunna liknas vid en streckkod, att finnas. Genom att ta en bild på taggen via ett speciellt program i sin mobiltelefon kommer man enkelt åt mer redaktionellt material på Aftonbladets mobilsajt. Det kan vara filmer, bilder, andra texter eller något liknande.
- Det är faktiskt inte någon från dagens mobilsajt som kommit med initiativet, utan Aftonbladets chefredaktör Jan Helin som såg en liknande tjänst i Japan och ville erbjuda samma sak i Sverige, säger Ian Wännman, som jobbar med teknisk affärsutveckling på Aftonbladet.
För att tjänsten ska fungera krävs alltså dels att redaktionen hittar extramaterial som skapar mervärde och som kan erbjudas på mobilsajten, dels att användarna har en mobiltelefon med kamera. Dessutom krävs att användaren laddar ner ett speciellt program som kan tolka och läsa koderna.
- Idag är telefonerna så bra att nästan alla telefoner klarar av att ta en tillräckligt bra bild. Taggarna är utvecklade just för att kunna läsas på ett enkelt sätt av mobiltelefonerna, säger Björn Modée, som jobbar med mobil affärsutveckling.
Viktigt är dock att användarna verkligen har börjat surfa mobilt. En av förutsättningarna för att få igång användarna är att prisnivån inte blir för hög.
- Nu när väldigt många har fast pris på att surfa mobilt är detta på väg att lösa sig, men vi är ändå noga med att berätta för de som surfar in att de nu kommer att överföra en hel del data, vilket kan leda till höga kostnader om man har ett gammalt abonnemang, säger Björn Modée.
I dagens Aftonbladet kommer det att finnas 10-12 taggar till olika sorters material, och från alla delar av tidningen: sport, nyheter, material från bilagorna och annat.
- Redaktörerna har tyckt att detta har varit väldigt spännande och de tycker att det varit roligt att utforma en helt ny tjänst, säger Anna Körnung, som blir redaktionellt ansvarig för den nya tjänsten.
De första sex månaderna kommer det att vara fullt fokus på detta, men Aftonbladet är medvetna om att det tar tid att bygga upp en bred målgrupp för en ny teknik.
- Men vi tror att omställningen kan gå mycket fortare den här gången, inte minst när alla nya, telefonerna från både Apple, Sony Ericsson och Nokia kommer, säger Björn Modée .
Projektet har pågått under drygt sex månader och Aftonbladet har gjort det mesta arbetet själva tillsammans med leverantören av tjänsten, Connvision från Schweiz.
Connvision tycker att projektet har gått bra. Tekniskt sett har integrationen med Aftonbladets system inte varit något bekymmer. Utmaningen har istället varit att taggarna måste hanteras så ofta och i så stor skala: nya taggar varje dag.
Även om Aftonbladet vill vara först vill de inte vara ensamma. De hoppas att fler företag, både mediebolag och andra, hakar på och drar nytta av tekniken och den plattform som Connvision har utvecklat.
- Ett hot mot hela denna satsning vore om andra aktörer valde att satsa på helt andra lösningar så att användarna inte visste vilken plattform de skulle satsa på och när vissa taggar fungerar och när andra inte gör det, säger Richard Sandenskog på Aftonbladet Tillväxtmedier.
Han ser också kopplingen till andra sajter som ingår i samma nätverk som Aftonbladet, exempelvis Blocket och Hitta.se.
- Redan nu kan du få en egen tagg på Hitta.se, som leder till din egen adress. Då kan du lägga till kontaktuppgifter i din mobiltelefon, säger han.
Idag har Aftonbladet en extra bilaga som förklarar hur den nya tjänsten fungerar.